Потребители на Airbnb, които са направили резервации в Ню Йорк за тази Коледа, вече опитват да намерят нови места за настаняване. Международната компания за отдаване на квартири под наем е обявила планове за анулиране и възстановяване на суми за резервации за престой след 1 декември, съобщава Associated Press.

Този ход идва, след като на 5 септември тази година влязоха в сила отдавна планирани разпоредби, целящи ограничаване на незаконните краткосрочни наеми в града.

Разпоредбите, които предизвикаха вълнение сред пътниците и собствениците на жилища за краткосрочно отдаване под наем, изискват присъствието на домакините при престой за по-малко от 30 дни, като в едно жилище не могат да пребивават повече от двама души едновременно.

Освен това домакините трябва да се регистрират и да получат одобрение от града - в противен случай както на домакините, така и на сайтовете за резервации могат да бъдат наложени големи глоби.

Собствениците на имоти в Airbnb са изправени пред нови регулации и това не е единственият им проблем

Собствениците на имоти в Airbnb са изправени пред нови регулации и това не е единственият им проблем

Недостиг на жилища и растящи наеми

Уебсайтът Skift изчислява, че обявите за краткосрочни наеми в Airbnb в Ню Йорк са намалели със 77% от 4 юни до 10 септември, което вероятно е накарало мнозина да потърсят нови места за настаняване.

Ню Йорк разполага с повече от достатъчно хотели, за да задоволи търсенето от страна на туристите, коментират експертите от туристическия бранш. Едно е сигурно, именно хотелиерите са тези, които ще спечелят най-много.