Цените на луксозните имоти в София вече достигнаха своя връх, а продавачите започнаха да се отрезвяват. С тези думи Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates, описа пред журналисти пазарът на луксозни жилища в столицата.

След успешните предходни две години за пазара на имоти в София, 2019 г. започна със застой на надценените предложения във високия клас, сочи анализът на компанията. "Още в началото на годината Unique Estates отчете застояване на надценените оферти и първи признаци на спад на цените на фона на нарастващото предлагане на нови имоти. В следващите месеци, в резултат на корекциите в офертните цени, пазарът на висок клас имоти регистрира нарастваща активност и при покупките, и при наемите", казват още те.

Илиева посочи, че някои от инвеститорите са започнали със свръхамбициозни цели: дори над €3 000 за квадратен метър. Тези имоти обаче намират новият си собственик твърде трудно, особено ако не отговарят напълно на изискванията на купувача, който вече е много по-спокоен и образован, посочи Илиева.

Цените на имотите в България забавят растеж, луксозните потъват заради силно предлагане

Цените на имотите в България забавят растеж, луксозните потъват заради силно предлагане

Какви са цените в София, Бургас, Варна и Пловдив?

Разликата на пазара днес, спрямо преди две десетилетия, е и в качеството на строителството: Високи около три метра тавани, просторни холове и спални с баня и тоалетна към всяка, което отговаря на претенциите на купувачите. "Вече не се продава всичко", казва Илиева.

"Факт е обаче, че собствениците вече усещат нарастващата конкуренция и необходимостта от преосмисляне на ценовите оферти с оглед на бързата и успешната продажба на имотите", коментира тя.

Корекции в цените се забелязват най-често и при имотите в стари сгради. По думите на Илиева, купувачите правят двойно повече огледи преди да изберат имот: от пет огледа преди, до над десет днес. Високото предлагане и желанието на купувачите да разглеждат повече имоти (обажданията растат с 30%) и тенденцията да не бързат, носи до 12 процента корекция на цените при договарянето за конкретен имот. Сделките също растат с около една трета на годишна база.

Шефът на "Явлена": Застрояването е мащабно, пазарът на имоти върви към охлаждане

Шефът на "Явлена": Застрояването е мащабно, пазарът на имоти върви към охлаждане

Цените на жилищата се доближават до тези от 2008 година, казва Страхил Иванов

През 2020 предлагането ще изпревари търсенето за първи път

В Unique Estates очакват множество много предложения през второто полугодие на 2020 г. Илиева посочи, че досега пазарът е бил силно движен от растежа на броя жители в София, но през тази година броят на разрешителните се изравнява с този на ръста на новите софиянци.

Очаква се през 2020 г. предлагането на надхвърли търсенето в София, "което ще е фактор, който ще балансира цените", посочи още тя.

През 2019 г. средният бюджет на купувачът е между €150 хил. и €300 хил за апартамент, като растат и сделките за къщи в затворени къщи, като там цените варират между €400 хил. и €600 хил. Сделки има и за €1 милион, каза Илиева, но са рядкост. Тази година рекордът е €4,5 милиона за резиденция в полите на Витоша.

Предпочитани локации остава централната част на София, особено около Докторския паметник, бул. "Витоша", както и елитни квартали като "Лозенец" и "Изток". Новият хит е кв. "Кръстова вада", като там клиентите в по-високия клас търсят затворени комплекси.

Силен остава и интересът към южните райони и на локациите около метростанции.

Около 30 процента от сделките в този клас са с цел инвестиция, а делът на сделките с банково финансиране не надхвърля 15%.

"Морени клуб резиденс" започва да се строи в началото на 2020 година

Мащабен жилищен комплекс изниква зад Sofia Ring Mall

Инвестицията е в размер на €28 милиона, а проектът ще се позиционира в среден-висок клас