За пазара на имоти в България предстои забавяне, а то от своя страна ще доведе до спад на цените на жилищата. На това мнение е изпълнителният директор на специализираната в търговията с недвижими имоти компания "Явлена" Страхил Иванов.

"Пазарът на недвижими имоти у нас е изключително силен вече четвърта година. Това, което го характеризира, е че през тази година има намаляване на броя на ипотечните кредити от страна на банките", обяснява той в интервю пред BloombergTV България.

"Вече обаче имаме обратна криза, при която пазарът се насочва към охлаждане", допълва той.

По думите на Иванов през 2019 година цените на имотите на българския пазар почти се доближават до нивата преди кризата. "Ако сега са около 1125-1140 евро средна цена, през 2008 година са били на ниво от 1190 евро", казва експертът.

Страхил Иванов пазарът трябва да се справя с един ключов проблем - презастрояването. "Застрояването е мащабно. Наблюдава се недооценяване накъде върви потребителското търсене. Зависими сме от отношението на потребителите", посочва той.

По-рано през октомври месец друга водеща агенция от сектора у нас предупреди, че започват да се усещат първите сигнали на охлаждане на имотния пазар. От Arco Real Estate коментираха тогава, че скоростта, с която се сключват сделките за нови жилища, се забавя. 

Arco Real Estate: Цените на жилищата достигат предела си

Arco Real Estate: Цените на жилищата достигат предела си

Как изглежда пазарът на недвижими имоти през третото тримесечие на 2019 година?

"В същото време предлагането започва да нараства, в резултат на което търсенето вече няма чак толкова голям превес. Това означава, че ръстът на цените вероятно вече е на предела си, което от своя страна се отразява и на цената, която купувачите са готови да платят", посочиха експертите в свой анализ.

"Все по-пресилени стават очакванията на вторичния пазар, където проблемът с надценените оферти се усеща най-силно. Добър пример за това е предлагането на жилища в крайните квартали на столицата, където офертните цени на места се доближават до тези в централните райони", посочиха още от Arco Real Estate.

Пазарът на имоти в София върви към нова рекордна година

Пазарът на имоти в София върви към нова рекордна година

Броят на сделките е на най-високото ниво от кризата насам

Въпреки прогнозите за забавяне на растежа, последните данни говорят, че конкретно жилищният пазар в София може да отчете най-добрата си година от кризата насам. Според данните на Агенцията по вписванията показват, че броят на сделките през периода юли-септември достига 6 874 броя, което е най-високото ниво за трето тримесечие от 2008 година насам, когато са вписани 8866 сделки. Спрямо същия период на миналата година ръстът възлиза на 7.81%.

Броят на вписаните сделки за покупко-продажби на имоти в столицата от началото на годината възлиза на 20 185, което е с 5,54% повече спрямо 2018 година и почти 20% повече спрямо 2015 година. Ако се запази този темп на растеж и през последното тримесечие, има реален шанс броят на сделките в София за годината да преминат границата от 30 000. Това би било за първи път от 2008-а, когато сделките дори преминаха границата от 40 000 броя.