Пазарът на недвижими имоти в София се е запътил към най-добрата си година от кризата насам. След като през миналата година броят на сделките в столицата отбеляза символичен ръст спрямо предходната 2017-а с едва 10 броя, през тази темпът на растеж в края на деветмесечието е по-бърз и най-вероятно ще бъде отбелязана поредна рекордна година.

Последните данни на Агенцията по вписванията показват, че броят на сделките през периода юли-септември достига 6 874 броя, което е най-високото ниво за трето тримесечие от 2008 година насам, когато са вписани 8 866 сделки. Спрямо същия период на миналата година ръстът възлиза на 7.81%.

Броят на вписаните сделки за покупко-продажби на имоти в столицата от началото на годината възлиза на 20 185, което е с 5.54% повече спрямо 2018-а и почти 20% повече спрямо 2015-а. Ако се запази този темп на растеж и през последното тримесечие, има реален шанс броят на сделките в София за годината да преминат границата от 30 000. Това би било за първи път от 2008-а, когато сделките дори преминаха границата от 40 000 броя.

С колко се повишиха офертните цени на имотите в София за 5 години?

С колко се повишиха офертните цени на имотите в София за 5 години?

Всеки се опитва да продава все по-скъпо. Но дали ръстът на цените не приключи?

Основната причина за ръста, който отбелязва статистиката, са проектите на зелено, които вече получават своите разрешения за ползване и съответно влизат в официалните регистри. През последните няколко години новото строителство и покупките на предварителен етап отново станаха атрактивни, което пренасочи голяма част от купувачите към тях. Така сделките с такива имоти реално биват отчетени със закъснение от около 2-3 години, колкото време трае построяването на една сграда.

Традиционно периодът октомври-декември е най-силен за пазара на имоти у нас, като през миналата година тогава бяха сключени 9 106 покупко-продажби, а през 2017-а - 9 441 броя. Ако темпото на растеж се запази, можем да очакваме близо 10 000 нови сделки през настоящото тримесечие.