След пандемичната 2020 година, в която имотният пазар остана слабо засегнат от кризата, жилищният пазар в София стартира новата 2021 г. с нарастване на сделките, засилено търсене и ръст на цените. Това сочат данни на агенция за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES.

"Жилищният пазар направи много силен старт на 2021 г. Активността беше по-голяма и от началото на 2020 г. преди пандемията, и от същия период на 2019 г., като на моменти беше дори еуфорична. По всичко личи, че жилищният пазар е преодолял пандемичната криза и продължава възходящия си цикъл на развитие", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията.

Средни цени 

Средната цена на закупените в София през първото тримесечие апартаменти е 1 150 евро/кв.м. при 1 120 евро/кв.м. в началото на 2020 г. Това представлява ръст от 2,7% на годишна база - малко по-голям от отбелязания в последното тримесечие на 2020 г. ръст от 2,3%.

Средната обща цена на закупените апартаменти е 109 530 евро при средно за 2020 г. 100 260 евро. Освен увеличаване на цените, се забелязва и промяната в типа на търсените жилища - вече стремежът е за закупуване на по-големи апартаменти.

Брокери отчичат паническо купуване на имоти на фона на растящите цени на жилищата по света

Брокери отчичат паническо купуване на имоти на фона на растящите цени на жилищата по света

Лихвите по кредитите остават на ниски нива, чуждестранните инвеститори ще дадат още по-голям тласък на имотните пазарите

Предпочитани квартали 

Сред най-предпочитаните квартали остават Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Дианабад, Студентски град, както и Младост.

Обявяването на разширението на третата линия на метрото в посока Окръжна болница засили интереса към набиращия популярност и развиващ се район Полигона и в частност зоната около Тех Парк София.

Атрактивни остават широкият център на София около бул. Сливница, Банишора, както и кварталите, които от скоро имат достъп до метро чрез третия му лъч - Красно село, Лагера, Овча купел, Хаджи Димитър.

Наблюдва се траен интерес към затворени комплекси и сгради със собствен двор, към партерни апартаменти с тераса-двор, както и към апартаменти с големи тераси и гледки.

Средните цени в най-популярните квартали през 1-вото тримесечие на 2021 г. са:

квартал

Кръстова вада

Манастирски ливади

Драгалевци

Полигона

Дианабад

Студентски град

Младост

Лагера

Широк център

Банишора

Люлин

Връбница

цена в евро на кв.м.

1300 

1225 

1260

1320

1280

970

1215

1180

1100

1030

860

960

През първите месеци на 2021 г. делът на закупените 2-стайни жилища спада още и достига 30%. Тристайни са 50% от закупените апартаменти, а делът на 4-стайните нараства на 10%.

Средната площ на закупените жилища е 94 кв.м. - с още 2 кв.м. повече от края на миналата година, което кореспондира на увеличения дял на многостайните жилища.

В кои софийски квартали цените на жилищата скочиха най-много в рамките на година?

В кои софийски квартали цените на жилищата скочиха най-много в рамките на година?

Най-търсените имоти на пазара в София са тристайните апартаменти

Достъпност

Стойността на коефициента на достъпност през 1-вото тримесечие на 2021 г. е 1.13. Той запазва нивата от края на миналата година поради успоредното увеличение на цените и на доходите. Това означава, че към момента е нужна малко над 1 средна месечна софийска заплата за покупката на 1 кв.м. жилищна площ в София.

Жилищно кредитиране

Лихвените проценти по жилищните кредити в лева, който са основната част от теглените жилищни кредити, продължават да спадат и в първите месеци на тази година са на средно ниво 2.79% по данни на БНБ.

Ново строителство

Към момента новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите и да съставлява основен дял от покупките на жилища в столицата по данни на агенцията. Сделки се сключват и в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени.

Прогнози за пазара до края на годината

Според експертите очакванията са за активен пазар с умерен темп на нарастване на цените в рамките на 3-5% до края на годината.

Продължава дигитализацията на сектора на недвижимите имоти с множество въведени онлайн услуги от агенциите, банките и другите пазарни участници. Тези нововъведения ще останат и след пандемията и ще заемат все по-съществено място в осигуряването на качествен жилищен продукт и услуга.