Най-големият имотен пазар в света показва признаци на забавяне, но причината за това не е спад при ипотеките или икономическа криза. Китайският пазар, който е 7 пъти по-голям от този в Щатите на база на общата стойност на продадените нови жилища, отслабва.

През последната година продажбите на нови имоти са достигнали 1,69 трилиона долара като 22 милиона китайци са се преместили от селските райони в градовете.

В същото време общо продадените апартаменти и къщи са с площ от 1,44 милиарда квадратни метра или това е еквивалента на 5,76 милиона жилища.

Няколко години на рекорден растеж за пазара доведе през 2015 година до среден ръст на цените на имотите в Китай от 18%. В най-големите градове, като Пекин, Шънджъ и Шанхай скокът беше над 50 на сто, пише Business Insider.

На фона на растящите цени местните инвеститори разчитаха на спекулативни сделки с цел по-голяма печалба като се има предвид, че стойността на жилищата в повечето градове се покачват поне два пъти по-бързо от средната лихва на ипотечните кредити, която е на ниво от 5,5%.

Какво обаче се промени?

През 2017 година правителството в Китай въведе пакет от мерки с цел да ограничи спекулациите на пазара. Като първа стъпка беше увеличена минималната авансова вноска за покупка на второ жилище от 20 на 30% от стойността на имота.

В същото време местните власти в редица градове, включително и в Шънджъ, наложиха ограничение на гражданите, като те не могат да продават придобитите от тях имоти в следващите 5 години от купуването им.

Резултатът не закъсня, като след ръст от 16,1% на продажбите през първата половина на 2017 година, през първите шест месеца на 2018 година растежът е в рамките на едва 3,3 на сто.

Действията на правителството обаче удариха сериозно компаниите в индустрията. Индексът MSCI China Real Estate Index, който отразява представянето на големите и средни компании в бранша, се сви с 14 на сто между 1 май и 31 юли.

Експерти очакват в краткосрочен план слабо представяне на пазара, но не прогнозират срив, тъй като след 2000 година Китай на няколко пъти минава през подобни сътресения.

Като мотив за това, че пазарът ще се съвземе и ще продължи да расте в бъдеще те дават факта, че в момента още 600 милиона китайци живеят в селските райони и голяма част от тях ще потърсят възможности да се преместят в градовете. А това от своя страна говори, че вероятно най-големият пик на пазара предстои.