Пазарът на имоти в у нас изглежда в застой. Вече се наблюдават спадове в сключените сделки, водени от София и по-големите градове. Продължава да се говори за охлаждане на пазара и спад на цените на жилищата, но все още не се наблюдават сериозен такъв. Това са тенденциите, които наблюдават от агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate през третото тримесечие на 2023 г.

От компанията подчертават, че купувачите стават все по-разумни и не бързат да купуват, успяват да намалят началната продажна цена на имота и доста от сделките се сключват след направен компромис от продавача. В оставащите месеци до края на 2023 година не се очакват съществени промени на пазара и продължават прогнозите за спад в броя на сделките и забавяне на ръста на цените на жилищата.

Пазарът на имоти в София се плъзга по надолнище

Пазарът на имоти в София се плъзга по надолнище

Сделките намаляват както на годишна, така и на тримесечна база

Средните цени на жилищата са между 1600 - 1800 евро/кв.м., а за тристаен между 1500 - 1700 евро/кв.м., като тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е.

Снимка 640285

Източник: Arco real estate

Снимка 640287

Източник: Arco real estate

Най-големият пазар на имоти у нас София е регистрирал едва 7001 сделки през третото тримесечие, писа наскoро Money.bg Столицата все още си остава градът с най-много изповядани сделки и въпреки това спадът е от 5,5% на годишна база - от 7 400 сделки на 7001. През миналото тримесечие те са били 8 615 броя. Това означава, че в сравнение с миналото тримесечие спадът е близо 19%.

В центъра на София и районите от широкия център цените започват от 1800 евро/кв.м., като средната цена за района на идеален център е около 2500 евро/кв.м., отново в зависимост от точното местонахождение на имота и неговите характеристики.

Снимка 640288

Източник: Arco real estate

Снимка 640289

Източник: Arco real estate

Най-предпочитани от купувачите са Южните софийски квартали и централната част на града. През третото тримесечие на годината Arco отчита лек спад при търсенето на къщи и офис и търговски площи.

Снимка 640291

Източник: Arco real estate

Снимка 640292

Източник: Arco real estate

При жилищата най-предлагани отново са двустайните и тристайните апартаменти незавършено строителство, около етап груб строеж. Най-активно е предлагането в районите Малинова долина, Витоша, Овча купел. Средните цени на предлаганите имоти са между 1300 евро/кв.м. до около 2000 евро/кв.м., в зависимост от фазата на завършеност на имота, това къде се намира, характеристиките му и възможността за предлагане на паркомясто или гараж.

Пловдив

И във втория по-големина град у нас се отбелязва лек спад в търсенето, но спад в цените продължава да не се наблюдава. Средните цени могат да варират от 800 до около 1200 евро/кв.м. Предпочитани райони в града са Тракия, район Централен, район Западен. По данни на агенцията не се наблюдава интерес при търсенето на търговски и офис площи, както и на парцели.

Най-търсени са предимно двустайни и тристайни жилища. Най-активно е предлагането в районите Христо Смирненски, където средните цени са между 1000-1400 евро/кв.м., Парк Отдих и Култура със средни цени от 1000-1400 евро/кв.м., Кючук Париж, Южен и Остромила, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 850-1200 евро/кв.м., Тракия със средни цени от 1000-1200 евро/кв.м. и Центъра с цени в диапазона между 1500-2000 евро/кв.м.

Ваканционни имоти

Цените на имотите в по-хубавите комплекси остават около 1000 евро/кв.м., но могат да се намерят имоти и на по-ниски цени, в зависимост от местоположението и качеството. Предпочитани от клиентите са имоти с хубава локация и в близост до морския бряг.

Най-предлаганите имоти и през това тримесечие остават двустайните апартаменти и студиата. Най-активно е предлагането в Слънчев бряг.