Цените на имотите у нас растат без спирка. Може и да е изненадващо, но два от големите градове у нас изпревариха столицата по ръст на цените на имотите през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Варна е лидер по поскъпване на жилищата за периода с ръст от 10,8% на годишна база. Новите жилища в морската столица поскъпват с 11,3%, а вече старото строителство с 10,5%.

В Пловдив цените на жилищата все още на са достигнали двуцифрени стойности. В града се отбелязва покачване на годишна база от 9,5% в края на миналата година. Тук обаче, за разлика от Варна, старите жилища са поскъпнали повече - с 13,2%, а при новото строителство повишението е с 4,9%. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Като цяло средните цени на жилищата в България са нараснали с 9,4% на годишна база в края на миналата година. В рамките на едно тримесечие цените на жилищата у нас са нараснали с 2,4%, показват още данните на НСИ.

Цените на имотите в столицата се покачват със същия темп като цените на жилищата в Дубай

Цените на имотите в столицата се покачват със същия темп като цените на жилищата в Дубай

Очакванията са за охлаждане на пазара в идните месеци

Столицата се нарежда на трето място в статистиката на НСИ, с ръст на цените от 9,1% на годишна база в четвъртото тримесечие. Новото строителство в София е поскъпнало с 10%, докато при старото покачването е 8,4%.

В Бургас цените на имотите растат с 9% на годишна база през посочения период. Старите жилища поскъпват значително (13%), докато при новото строителство ръстът е с 3,5%.

В Русе и Стара Загора цените на жилищата растат с 8,8% и за двата града в края на миналата година.