Цените на имотите в София са нараснали с 9,1% на годишна база през третото тримесечие на миналата година. Столицата е класирана на 79-о място от 150 града в световен мащаб в класацията на Knight Frank , която следи цените на жилища. Непосредствено преди столицата ни са класирани Единбург, Прага и Дубай.

По данни на НСИ цените на жилищата в България са нараснали с 9,4% на годишна база в края на миналата година. А вече построените жилища у нас дори са поскъпнали с 10% спрямо края на 2020 г. Цената на новите апартаменти бележи ръст от 8,4% на годишна база.

Като цяло в доклада се отбелязва, че цените на жилищата в градовете в световен мащаб се покачват най-бързия темп от почти 18 години. От 150-те града, които са  включени в индекса 140 отбелязват увеличение на цените 2021 г. За сравнение през 2020 година - началото на пандемията увеличение е имало при 122 града.

Турският град Истанбул е регистрирал най-силен скок в цената на имотите - цели 62% на годишна база през последното тримесечие на минлата година.В топ 3 са още турски градове - Анкара и Измир.

Завърналите се от чужбина българи раздвижват имотния пазар: ето какви жилища търсят

Завърналите се от чужбина българи раздвижват имотния пазар: ето какви жилища търсят

Атрактивни имоти в Дубай ще се предлагат на Иммобилия 2022

Столицата на южната ни съседка Гърция се нарежда на 62-ро място в класацията с годишен ръст на цените на жилищата от над 10% за периода, столицата на Румъния Букурещ е поставена на 92-ро място в класацията ръст на цените на имотите от 7,6% на годишна база.

Някои американски градове също са регистрирали големи скокове със средно 15% годишно. Най -много са се покачили цените в град Финикс - средно с над 30% на годишна база през третото тримесечие на 2021- а.

Въпросът е колко дълго цените ще продължават да се покачват със сегашния си темп. Лихвените проценти започват да се покачват - Нова Зеландия, Обединеното кралство и САЩ вече са повишили основната лихва през 2022 г. Нагласите на потребителите се влошават заради кризата в Украйна, а доходите не растат наред с инфлацията.

На другия полюс, по отношение на цените, са градовете Куала Лумпур, Венеция, Генуа, Лима, Палермо, Флоренция. Там цените падат с 3-5% на годишна база през посочения период.

Според експерти у нас в края на 2021-а година е имало паническото купуване на жилища, но в момента имаме леко охлаждане, защото част от хората, които гледат ново строителство променят нагласите и се отдръпват, защото се притесняват от вдигане на цените. Това не включва имотите, които са на груб строеж, а само тези на начален етап.

На пазара на имоти има охлаждане, строители избягват сделки на зелено

На пазара на имоти има охлаждане, строители избягват сделки на зелено

Георги Янков, съосновател на агенция за недвижими имоти Primo+, в предаването Money.bg

"Строителите се въздържат от сделки на зелено, тъй като не знаят каква ще е себестойността на строителството, а купувачите се въздържат, защото искат да видят какви ще са политиките строителите", коментира наскоро Георги Янков, съосновател на агенцията за недвижими имоти Primo+, в предаването Money.bg.

Според тримесечната прогноза на Уникредит Булбанк се очаква се охлаждане на пазара на жилища след бума през 2021 г. у нас. Освен броят на сделките, и цените на жилищата в най-предпочитаните локации отбелязаха двуцифрени ръстове през миналата година. Ръстът на цените се ускори през първото тримесечие на 2022 г. на фона на нарастващите разходи за строителни материали и заплати на заетите в сектор строителство, което доведе до спад на достъпността на жилищата.

Според прогнозата ще се намали броят на сделките през тази година, а спадът ще бъде по-сериозен в най-големите градове.