Пазарът на имоти у нас е много динамичен, в същото време пред него стоят изключително много неясноти на всички фронтове. Исторически погледнато хората обвързват войните с определените класове инвестиционни активи по определен начин. Трябва да се фокусираме върху микро детайлите, за да оценим ситуацията. Когато си говорим за пазар на недвижими имоти, трябва внимателно да четем между редовете. Това заяви Георги Янков, съосновател на агенцията за недвижими имоти Primo+, в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

Според експерта в края на 2021-а има паническото купуване, но в момента имаме леко охлаждане, защото част от хората, които гледаха нови строителство удариха спирачка, защото се притесняват от вдигане на цените. Това не включва имотите, които са на груб строеж, а само тези на начален етап.

"Строителите се въздържат от сделки на зелено, тъй като не знаят каква ще е себестойността на строителството, а купувачите се въздържат, защото искат да видят какви ще са политиките строителите", заяви той.

"Информацията от колегите, в сектора на ваканционните имоти у нас, голяма част от руснаците подават ръка на бежанците от Украйна и на първо време ще има използване на тези имоти. Има и тренд за смяна на собствеността на имотите, които масово се купиха до 2008-2010 година. В момента има такава подмяна на собствеността. Много българи започнаха да инвестират частично, заради повишаване на цените в столицата и гледат на имотите чисто инвестиционно. Абсолютната стойност на тези имоти влиза в бюджета на повечето купувачи", заяви Янков.

"Пазарът на суперлуксозни имоти у нас винаги е бил в лека сянка. Тези сделки почти не са публични, знаем, че се случват. От всички сегменти свър луксозния сегмент има най-устойчив тренд в кризите - при него има най-малко сътресение. Богатите стават по-богати, а бедните по-бедни - това е логиката", заяви експертът.

Можем да направим по-оптимистична прогноза до края на годината. "Очаквам адаптиране на правителствата и централните банки към настоящата ситуация, и да са достатъчно зрели, да имат инструменти с които да се адаптират, да намерят алтернативни пътища и алтернативни източници", заяви той.

Завърналите се от чужбина българи раздвижват имотния пазар: ето какви жилища търсят

Завърналите се от чужбина българи раздвижват имотния пазар: ето какви жилища търсят

Атрактивни имоти в Дубай ще се предлагат на Иммобилия 2022

Офис сегмент в София

Това, което стана ясно през последните години, е че по-малките собственици се адаптираха по-бързо, взеха по-качествени решение, напълниха сградите и търпяха по-малко загуби. Друг тренд е споделените работни места.

"Продължават инвестициите в бизнес сгради, дори в момента се строят", заяви Янков.

Тенденция при наемите е, че наемодателя в София има спирачки по отношение на украинските бежанци, най-вече за неизяснения им статут или за това, че са за кратко тук.

Тъмни прозорци

По думите на експерта у нас е скъпо да си купиш имот, но е лесно да се владее. Това причината да има много имоти със много наследници с неразбирателство между тях, които не бързат да решават казуса си, защото им струва няколко само десетки лева.

Общинските жилища в София ще са по-скъпи от догодина

Общинските жилища в София ще са по-скъпи от догодина

Предвижда се пазарните им стойности да се доближат до тези на останалите имоти

Имотите след приемане на еврото

Повечето мнения са, че нищо фрапантнои няма д асе случи. Нещата вероятно ще вървят в посока ръст на цените. Ако има ръст във всички посоки, включително доходи, може да се очаква подобрение на качеството на живот. Подобна е логиката на икономистите, когато гледаме в посока банков съюз.