Бавно, но сигурно биткойн все по-често започва се използва за закупуване на потребителски стоки, за купуване на автомобили, яхти и др. В списъка вече се включиха и недвижимите имоти, пише Yahoo Finance.

Първият търговски имот в Ню Йорк се пуска на пазара, с опция да бъде купен само с биткойн. Групата Magnum Real Estate е обявила три апартамента за продажба, като единият е отдаден под наем. Те се намират в Манхатън и цената им е 29 милиона долара - но плащане ще се приема само в биткойни.

Разположени в новострояща се луксозна жилищна сграда в Gramercy Park, те са с обща квадратура над 800 кв.м.

"Търсенето на недвижими имоти е огромно, но не се предлага на притежателите на криптовалута", каза управляващият партньор на Magnum Real Estate Group Бен Шаул.

"Идеята ни е да предложим нещо уникално и да се опитаме да привлечем притежателите на криптовалута", добави той.

Това не е първата продажба чрез крипто плащане за компанията. Още през 2018 г., Шаул сключва три сделки за продажба на имоти чрез криптовалута. Сред тях е апартамент 15,3 милиона долара. Според Шаул сделките с недвижими имоти, използващи криптовалута, ще нараснат.

Покупката с биткойн има някои предимства, като например фактът, че процесът се задейства още на следващия работен ден, вместо да се изчаква срок от 30 до 90 дни, смятат експерти.

Напоследък цената на биткойн и други криптовалути достигна рекордно високи нива и инвеститорите се оглеждат за покупки, независимо дали става дума за недвижими имоти, автомобили, техника или бижута.

Покупките на луксозни артикули с криптовалута нарастват. Доставчикът на биткойн платежни услуги BitPay, който работи с брокера на яхти Denison и търговците на луксозни автомобили Ferrari и Lamborghini, отбелязва силен растеж. Около 32% от обработения обем на BitPay през октомври е от покупки на луксозни стоки, включително бижута, злато, яхти и недвижими имоти.

Криптовалутите тръгнаха надолу

Във вторник биткойн и останалите криптовалути тръгнаха рязко надолу.

В сутрешната търговия най-голямата и стара криптовалута изтри около 8 процента и се запъти към нивото от $60 хил. Ether също падна с около 8% до $4 300.

Причината за поевтиняването остава неясно. То идва след постигането на рекордни върхове по-рано този месец. На 10 ноември биткойн удари $68 990,90, а ether докосна своя рекорд на 11 ноември.

"Смятам, че виждаме здравословно отдръпване след 7-седмичното рали от $40 хил. до $69 хил., което е нормално", каза Виджей Айар, директор в криптоборсата Luno пред CNBC.