Лисабон и Алгарве са най-горещите точки за покупка на имот от чужденците, решили да се преместят в Португалия. Това може да доведе само до едно - на ръст на цените на имотите. Страната вече е безсилна пред покачването на цените.

В цялата страна цените са скочили средно с 6,5% за последните 12 месеца, според доклад НА Property Market-Index. Но в Алгарве, най-южният регион на Португалия, известен със своите плажове и голф курорти, стойностите са скочили до 15% за същия време, според анализа.

В столицата Лисабон и околните градове като Кашкайш, Компорта, Ещорил и Синтра имотите също са поскъпнали, според доклада.

Въпреки резкия спад на цените на имотите в Европа, Португалия отбеляза ръст от 30 години

Въпреки резкия спад на цените на имотите в Европа, тази страна отчете най-големия ръст от 30 години

Цените на жилищата са се увеличили с 18,7% през 2022 г., спрямо предходната година

За всичко това си има причини. Едно от нещата, които спомогна за стимулиране на международното търсене в продължение на десетилетие е програмата за златни визи на страната. Тя приключи по-рано този месец и беше спряна, поради опасения, че чуждестранните купувачи са повишили цените на жилищата и са направили закупуването на имоти трудно за местните граждани. Експерти обаче твърдят, че премахването на визовата програма едва ли ще засегне стойността на имотите, цитирани от Mansion Global по-рано тази година.

Това, което влияе върху цените, е липсата на ново строителство, което не може да утоли глада за нови имоти - последните данни от Националния статистически институт показват, че жилищният фонд много между 2018 г. и 2022 г., Property Market-Index прогнозира цените на жилищата в много от тези желани райони ще се покачат с около 8,7% през 2024 г.

Най-желаната точка за покупка на имоти Quinta do Lago в Алгарве отчита скок на цените с повече от 28% от 2020 г. насам и се очаква те да се покачат с още 19% до 2025 г., се казва в доклада.

Курортът, разположен в крайбрежната лагуна на природния парк Риа Формоза, и е дом на заможни жители, разполага с множество професионални голф игрища и известен като Бевърли Хилс на Алгарве.