60-етажен небостъргач, захранван изцяло от възобновяема енергия - това ще представлява новата глобална централа на американската банка JPMorgan Chase. Предвидено е сградата да бъде завършена през 2025 г. Тя ще e височина близо 423 метра ще се превърне в най-голямата "изцяло електрическа" сграда в Ню Йорк според архитектите зад дизайна, предава CNN.

Сградата ще се е извисява над центъра на Манхатън. В съвместно прессъобщение JPMorgan Chase и Foster + Partners заявиха, че небостъргачът ще постигне "нетни нулеви емисии" - отчасти чрез използване на енергия от държавна водноелектрическа централа.

Други енергийно ефективни характеристики на дизайна ще бъдат прозорци с троен стъклопакет и системи за съхранение и повторно използване на вода, които могат да намалят потреблението с 40%. Небостъргачът ще използва и "интелигентна строителна технология" със сензори за наблюдение и намаляване на консумацията на енергия.

Строителните работи вече са започнали на обекта, където някога се е намирал 215- метровия небостъргач Union Carbide Building. Според архитектите 97% от строителните материали от предишната сграда на мястото ще бъдат "рециклирани, използвани повторно или преработени". Новият дизайн също обещава двойно повече външно пространство на партерния етаж, площад и разширени тротоари.

"Уникалният дизайн отговаря на предизвикателството да се вземе предвид околният пейзаж на Парк Авеню, като същевременно включва жизненоважната транспортна инфраструктура" заяви основателят на Foster + Partners известният британски архитект Норман Фостър.

Новината за новата сграда дойде само месеци след като бившият кмет на Ню Йорк Бил де Блазио прие закон, ограничаващ използването на изкопаеми горива във всички нови жилищни и търговски сгради от следващата година. Законодателството изисква всички нови сгради в града да бъдат построени така, че да се захранват изцяло с възобновяема енергия до 2027 г.

Междувременно властта в града обмисля нови правила за целия щат чрез предложения закон за "електрическите" сгради. Законопроектът беше представен през 2021 г. от сенатора от щата Ню Йорк Брайън Кавана и Емили Галахар. Според целите му въглеродните емисии на щата трябва да се намалят с милиони тонове и същевременно да се гарантира на жителите с ниски доходи достъп до достъпна енергия. Според властта в Ню Йорк около 70% от парниковите емисии в Ню Йорк идват от сгради.

На фона на съобщенията за изселване от Ню Йорк по време на пандемията, JPMorgan Chase заяви, че новата сграда може да приюти до 14 000 служители, което значи, че има четири пъти повече капацитет на старата сграда Union Carbide.

Жителите в сградата ще разполагат с различни "уелнес" съоръжения, включително системи за филтриране на въздуха, здравен и фитнес център, вътрешна градина.