По всички белези пазарът на имоти в София, който е и най-големият в страната, в края на миналата и началото на настоящата година беше изпаднал в застой. През първото тримесечие на 2019-а броят на сключените сделки беше едва с 10 повече от същия период на предходната година, а самата 2018-а приключи с 0.09% ръст спрямо 2017-а.

Очакванията на някои участници на пазара бяха, че той ще забави още темпо, минавайки във фаза на частичен спад. Уви, току-що публикуваните последни данни от Агенцията по вписванията за броя сключени сделки опровергава тези прогнози.

Старо vs. ново строителство - как да калкулираме по-лесно крайните цени на офертите?

Старо vs. ново строителство - как да калкулираме по-лесно крайните цени на офертите?

Една лесна формула, изпробвана в хиляди обяви

Броят на покупко-продажбите в периода април-юни 2019 година възлиза на 7 670 спрямо 7 119 година по-рано, което се равнява на 7.74% годишен ръст. Спрямо предходното тримесечие ръстът е близо 36% спрямо 26% за същия период през 2018-а.

От данни ясно се вижда, че второто тримесечие на 2019 година е най-доброто от началото кризата през 2008-а насам. Сумарните данни за полугодието също показват, че към момента 2019-а носи най-големият брой сделки за последното десетилетие.

"Дължим ръста в общия обем сключени сделки основно на два фактора. От една страна това е стабилизирането на пазара - цените спряха колебанията си, което прави пазара по-предвидим към момента. Това дава смелост и на двете страни да пристъпят към сключване на сделки именно в този момент", коментира за Money.bg Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на една от големите агенции на пазара "Адрес".

С колко поскъпнаха жилищата в България от 2014-а до днес?

С колко поскъпнаха жилищата в България от 2014-а до днес?

В Европа за последните 8 години лидер с над 80% ръст е Естония

"Другият решаващ фактор е в обемите новозавършено строителство. Преди 2 години имаше съществено покачване на издадените разрешителни за строеж. Днес тези имоти станаха факт, повечето получиха Акт 16, което позволи на сделките с тях да бъдат вписани официално, както и да се сключат нови, разбира се. В същото време вторичният пазар е активен, доходите са стабилни, т.е. няма фактори, които да стопират активния пазар в София", допълни тя.