Има голяма вероятност цените на имотите, особено на жилищните, да поевтинеят през 2020 г. и това вече не се крие от експертите. Засега прогнозите се движат от "незначителни" до около 20-30% спад, но никой не вижда основание да се стигне до срив, какъвто преживя пазарът през 2009-2010 г., пише в. "24 часа".

Причината за това обаче не е само в логистичните затруднения, които пораждат забраните. На пазара вече рядко се пускат нови апартаменти, тъй като огледите засега не са възможни. Доколкото е възможно, имотните агенции се пренастройват да минат на онлайн огледи и все по-често обявите се допълват от видео на предлаганите имоти, а реалното сключване на сделки се отлага.

Да очакваме ли спад в цените на имотите у нас, заради последствията от коронавируса?

Да очакваме ли спад в цените на имотите у нас, заради последствията от коронавируса?

Надценените имоти в София и някои големи градове може и да загубят по 5-10 % от сегашната цена

Очакваният икономически срив - сериозна причина, която дава основание за спад в цените

"Не става въпрос точно за безработицата, защото от безработните никой никога не е очаквал да купуват точно апартаменти. Но много хора, които доскоро са имали нагласата да купят жилище, вече нямат същия ентусиазъм като преди. Защото се замислят дали ще имат увеличение на заплатата, дали ще получат бонуси и т.н.", коментира дългогодишният имотен експерт Георги Павлов, цитиран от в. "24 часа".

Другият проблем според него ще е от банките, независимо че за разлика от световната финансова криза преди 10 години, в момента те имат огромен финансов ресурс, който могат лесно да предоставят като кредити с ниска лихва.

"Стойността на обезпеченията ще падне и според мен едно от първите неща, които ще направят търговските банки, е да намалят процента на стойността на имота, който ще кредитират", заяви той.

Ако доскоро банките са кредитирани до 80-90% от стойността на жилището, съвсем скоро числото може да стане и 70%, според прогнозите на експерта.

Подобни очаквания идват и от и кредитния консултант Тихомир Тошев. "Лихвите за ипотечните кредити продължават да са на исторически най-ниските си нива - между 2,8 и 3,2%, но вече искат по-голямо самоучастие от кредитополучателите - в рамките на 25-30% от стойността на купувания имот", каза той.

В кои софийски квартали цените на имотите паднаха с над 25%

В кои софийски квартали цените на имотите паднаха с над 25%

За миналата година квадратният метър в столицата е поскъпнал 4,6% или 50 евро

Какъв спад да очакваме, според прогнозите на експертите?

Тошев обаче смята, че няма да има драстично сриване на пазара на имоти у нас. "Не смея да прогнозирам с точни цифри, защото всичко зависи от това колко време ще продължат рестрикциите. Ако през юни пандемията е само лош спомен и хората тръгнат нормално на работа, ще се разминем с около 10-15% спад на цените. Ако обаче възстановяването на нормалната работа се отложи чак за октомври, може да се стигне и до 30-процентен спад", каза експертът.

Според негови наблюдения в момента има много продавачи, които правят отстъпки от над 5-10 хиляди евро от цената. Но става въпрос само за хора, които са притиснати по някаква причина да продават имота си, а те са малцинство. Повечето предпочитат да изчакат как ще се развие ситуацията.

Павлов предвижда, че цените на имотите ще се върнат на нивата си от преди 2-3 години, т.е. има вероятност да поевтинеят с 20-30%. Това ще трае тази и най-много през първата половина на 2021 г. "До повече според мен няма да се стигне, защото просто банките няма да го позволят, а не забравяйте, че за разлика от 2008 г. те сега са много силни. Те няма да позволят срив от 50 и повече процента, защото това ще ги постави в слаба позиция. Затова нищо чудно, ако нещата се задълбочат, скоро да се чуе от ЕЦБ призив за даване на държавни гаранции за ипотечни кредити", каза Павлов.

Страхил Иванов, от агенцията за недвижими имоти "Явлена", също е на мнение, че натискът върху цените ще зависи от това колко дълго ще продължи пандемията. Той прогнозира, че ако нормалният живот се възстанови в рамките на април или поне до края на май, цените биха спаднали само незначително и за кратко време. Ако обаче нещата се задържат 6 месеца или повече, голяма част от продавачите ще са склонни да намалят цените, и то по-значително.

В София има място за още 1 милион души. Ето в кои квартали

В София има място за още 1 милион души. Ето в кои квартали

Накъде ще расте столицата?

Как ситуацията с коронавируса ще се отрази на строителния сектор?

В момента целият свят се намира в окото на "перфектната буря". Съхраняването на живота и здравето на хората ще промени значително икономическия модел. Коронавирусът тепърва се очаква да се развихри в икономически и хуманитарен план. Това заяви пред "Инвестор" Петър Мастиков е главен анализатор на Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции в България.

Строителството и имотите неминуемо ще пострада, както в краткосрочен, така и в средносрочен аспект. Ситуацията блокира в значителна степен основни процеси в България, като възпира нормалното потребление.

Застой на строителния пазар се очакваше, но коронавирусът е искрата, която може да доведе до по-мащабни промени. Голяма част от проектите в начален процес на развитие вече са в етап на изчакване или временно спират. Въпреки това, строителният бранш е като товарен влак - трудно спира, но и след това трудно потегля.

По думите на експерта всичко зависи от това кога светът ще намери решение на проблема със заразата. Ако в рамките на няколко месеца се намери успешен метод за лечение, то може да се очаква ударно възстановяване на кривата на потреблението, даже и свръхпотребление, докато тя намери своята равновесна точка. Но ако се наложи да се премине по трудния път на т.н. "стаден имунитет" и в очакване на ваксина, то времевият хоризонт се измества с една-две години, което вещае сериозни изпитания при строително-инвестиционния пазар.

Заслужава ли си (все още) инвестирането в Airbnb жилища у нас?

Заслужава ли си (все още) инвестирането в Airbnb жилища у нас?

За това пред Money.bg говори основателят на една от компаниите за управление на такива имоти Борис Павлов

Ще се замразяват ли проекти?

По думите на Мастиков, изпълнението на строителството няма да бъде нарушено в значителна степен от вируса. Разбира се, това ще повиши разходите на строителните компании, които са предназначени за обезопасяване на работния процес. Веригата на доставките обаче, може да пострада, което да промени заложените параметри или да доведе до значителни забавяния.

Що се отнася до сградите, чието строителство не е стартирало, то голяма част от тях ще бъдат отложени за по-добри времена.

Финансиране на проектите

То няма да бъде повлияно в краткосрочен план, но в дългосрочен период ще бъде изключително трудно, особено ако се разчита на банково финансиране или продажби на зелено. Коронавирусът предизвика шоково спиране на крайното потребление. Това е голямата разлика с кризата от 2008 г., когато тя беше финансова, а сега изцяло криза на потреблението.

Жилища, офиси, индустриални, търговски, хотелски и ваканционни имоти, ще понесат последствията от намалените продажби. Според експерта наемите за всички типове имоти ще понесат сериозен спад надолу, особено офис площите. Туризмът, като първата най-силно засегната сфера, рефлектира и върху Airbnb имотите, които от своя страна генерираха голямо търсене на малки апартаменти.

Все пак, ако разпространението на коронавируса скоро бъде ограничено, пазарът на имоти може да отскочи обратно по-късно тази година, заяви той.