Последната за тази година специализирана бизнес дискусия, част от програмата на "Годишните награди на Imoti.net", която водещият сайт за обяви за недвижими имоти Imoti.net организира, ще се проведе на 21 ноември от 15:00 часа в хотел "Hyatt Regency Sofia" в София.

В рамките на събитието изявени професионалисти в имотния бранш и представители на бизнес общността ще очертаят как изглежда "Пазарът на имоти в динамична среда".

По този повод разговаряме със Снежана Стойчева, управител на Imoti.net, за актуалните цени на жилищата в София, по-голям ли е интересът към закупуване на жилище спрямо предходната година и какво да очакваме на 21 ноември.

Снимка 595383

Според Агенция по вписванията броят на сделките с имоти намалява. За съжаление, не виждаме сериозен спад при цените на имотите в София. А според някои брокери дори има ръст. Така ли е?

Изглежда невъзможно, но е факт. Още през лятото на тази година се забеляза охлаждане на пазара на недвижими имоти. Страхът от инфлация, несигурността в енергоизточниците и лихвите по жилищното кредитиране, необосновано високите цени за някои имоти, са сред основните фактори, които дръпнаха спирачката на еуфоричното пазаруване на имоти.

В imoti.net не отчитаме спад в цените на жилищата. Разбира се, има обяви за жилища, които са били с неразумно завишени цени, като при тях може да се види корекция в цената надолу. Но качествените имоти на добра локация продължават да държат цена и вероятно ще намерят своя нов собственик.

Защо охлаждането на пазара на имоти в България е неизбежно?!

Защо охлаждането на пазара на имоти в България е неизбежно?!

На обеднелите хора им става все по-трудно да купуват поскъпнали имоти заради няколко неща

Причините са няколко - таргетът на тези имоти са хора с финансови възможности далеч над средните, в банките продължава да има над 65 млрд. лева спестени от български граждани и най-важното - хората ще продължат да искат да живеят в по-добри условия, на по-добра локация и по-нашироко. Тези фактори ще продължат да движат пазара на имоти дори в криза.

Силният интерес към покупката на жилища през миналата година и в началото на тази предизвика у много хора спомен за 2008 година и последвалата криза. Успя ли броят на сделките през 2021 г. да стигне броя на сделките с имоти през 2008 г. в София?

Краткият отговор е не. През 2008 г. закупените жилища в София са били 40 906, а през 2021 г. - 36 836 броя. През тази година ще бъдат още по-малко. Една графика на Imoti.net много добре очертава движението на броя сделки.

Снимка 595875

Както се вижда и на графиката - едва от 2013 г. започва възходящата линия на броя сделки - от 18 166 броя през 2012 г. в следващата година броят им става 19 430 и така средно с около 10% всяка година броят се увеличава, освен в силната 2015 и още по-силната 2021 г., където ръстът на сделките е съответно 17% и 30% спрямо предходната година.

Ръстът на средните цени на кв.м. в София следва ли тенденцията при броя сделки с жилища?

В общи линии почти съвпада. След 2013 г. цените на жилищата само растат и както се вижда от графиката по-долу през тази година дори изпревариха тези от 2008 г.

Снимка 595878

Ще продължат ли да растат цените? Кога можем да очакваме да тръгнат надолу?

Засега известно време ще бъдат в застой. Но икономическата несигурност не ни дава възможност да прогнозираме дори година напред. Все пак имотите са като всяка друга стока, на която инфлацията се отразява и ако цените при имотите следват инфлацията, би трябвало да не очакваме да тръгнат надолу. Поради намаления интерес от покупка на имот може да видим спад в цените с 5-10% в близките няколко месеца.

Imoti.net организира единствения конкурс, в който се отличават брокери, агенции за недвижими имоти и строителни компании. Догодина ще бъде осмото издание и наградите ще получат най-добрите през тази доста предизвикателна за пазара на имоти година. Какъв ще бъде водещият критерий при оценката на кандидатите предвид динамичната 2022 г.?

Тази година беше особена с различни кризи и с много внушения за предстоящи тежки периоди. В такава динамична среда успешно се развиваха компании и брокери, които следваха стабилни правила на работа, инвестираха в екипите си и популяризираха добрия си опит. Техният модел на работа и авторитет в бранша и сред потребителите ще е основният критерий в оценяването.

На 21 ноември предстои последната за тази година бизнес дискусия "Пазарът на имоти в динамична среда", която Imoti.net организира. Какво очаквате от нея?

Дискусиите, които Imoti.net организира в София и в още няколко големи града в страната, са очакван и предпочитан повод за среща на брокери на недвижими имоти и представители на имотния бранш.

Това е единственото мащабно събитие, което привлича професионалистите в сделките с имоти. В края на годината се надявам да успеем да направим подробен анализ на пазара на недвижими имоти, ипотечното кредитиране, както и да се очертаят основните тенденции в близкото бъдеще.

Вярвам, че експертизата на участниците в дискусията ще очертае най-пълната картина на този интересен дял от икономиката ни.

Българи масово инвестират в имоти в Северна Гърция

Българи масово инвестират в имоти в Северна Гърция

Това показват данните на брокери