Стара Загора е е четвърта в страната по ръст на цените на жилищата, спрямо останалите градове в България. Тя се нарежда след София, Пловдив и Варна, според актуални данни от началото на 2022 г. Това стана ясно по време на бизнес дискусията на Imoti.net, която се проведе в града на липите,на което водещ беше Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

Най-търсените райони в града са Аязмото и Центъра, където средните цени на жилищните имоти надхвърлят 1000 евро на кв.м. Това стана ясно от анализа на гл. ас. д-р Мирослав Владимиров от ЕРА недвижими имоти по време на експертната работна среща. Големият интерес към новото строителство в града предизвиква и растящите цени на имоти "на зелено".

При закупуването на жилища старо строителство, цените на имотите поставят Стара Загора на трето място след София и Пловдив.

През последните 6 години ръстът на цените на жилищата у нас е 46% при средно 42% за страните от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество. "На пазара на недвижими имоти не се случва нищо странно и цените се движат балансирано", допълни д-р Владимиров. По негови думи дългосрочните проблеми пред пазара на недвижими имоти у нас са негативните демографски тенденции и ниският икономически растеж, който от години не надхвърля 4%.

Ръстът на усвоените жилищни кредити през 2021 г., спрямо 2020 г., е 31% през първото тримесечие на тази година ръстът е 63% в сравнение със същия период на изминалата година, коментира Даниела Иванова от Пощенска банка. Кредитополучателите в Стара Загора финансират с кредит до 70% от стойността на имота, като това са предимно млади семейства с добри доходи и образование.

Основателят на PropTech Bulgaria Силвия Павлова, запозна аудиторията с актуалните европейски дигитални решения в полза на агенциите за недвижими имоти. В по-голяма степен те са за продажба на имоти и в доста по-малка за наемането им. От около 90 дигитални решения за агенции за недвижими имоти оригиналните български са само 4 срещу 44 във Великобритания. Приоритетно решенията за агенции за недвижими имоти са в областите системи за бизнес управление и онлайн подписване на договори, както и за създаване на уебсайтове и тяхната оптимизация в търсачките.