Повечето хора смятат, че е непосилно човек да има собствен апартамент в мегаполиси като Лондон и Ню Йорк. В сравнение обаче с Азия там недвижимите имоти излизат значително по-евтино.

На база на отношението на цената на жилищата и доходите на семействата по цял свят от Окфорд изчисляват, че на човек му трябват повече от 30 години, за да купи апартамент от 90 квадратни метра в градове, като Хонконг, Мумбай, Пекин и Шанхай. И това в случай, че заплащането им е около средното за там.

Данните сочат, че освен тях в списъка на най-скъпите дестинации за имоти се нареждат Лондон, Токио, Сингапур, Париж, Ню Йорк, Сеул и Делхи.

В същото време обаче наемите в Мумбай, Шанхай, Пекин и дори Делхи са осезаемо ниски, пише Bloomberg. 

Ниските лихви през последното десетилетие са помогнали за растежа на цените на жилищата в цял сват. В дългосрочен план просперитетът и демографските фактори ще донесат силно търсене в големите азиатски градове и особено на тези, намиращи се в по-неразвитите държави.

Въпреки това в следващите години се очаква населението в Токио и Сеул да намалее, а това от своя страна да доведе до спад в стойността на жилищата там.