Какво ще кажете за тристаен апартамент в един от развиващите и желани квартали в София на цена от 250 000 евро. Толкова струва един жилищен имот с площ 112 кв.м. в софийския южен квартал "Кръстова вада" по реална обява от сайта imoti.net. 

Грубо казано това са 500 000 лева, а пазарът на имоти у нас е толкова специфичен, когато става въпрос за локация, че ще се изумите какво може да си позволите с тези средства, когато не става въпрос за София, разбира се. Цената на квадратния метър в столицата в някои квартали вече мина 3 000 евро, така че изобър е доста голям.

Money.bg направи проверка какво може да се купи на цената на един апартамент в София. Ето какво открихме.

Колкото и невероятно да звучи с 250 000 евро можете да си купите 10 къщи в област Велико Търново например. Друга обява на сайта предлага къща от 100 кв. метра и двор за 25 000 евро. Същото важи и за пловдивска област, където се предлагат къщи със същите параметри и двор на същите цени.

Колкото повече се доближавате до столицата, толкова повече растат цените на къщите. Но и в област София можете да си купите няколко къщи на цената на апартамента в столицата. Това показва обява, в която се предлага къща от 92 кв.м. за 105 000 евро. Можете да си закупите около 5 такива на цената на обикновено жилище в София.

Средната цена на жилищата в някои квартали в София доближи 3 000 евро на квадрат

Средната цена на жилищата в някои квартали в София доближи 3 000 евро на квадрат

Цените на жилищата в страната се намират в плато и няма предпоставки за големи движения до края на тази година

Преди дни една от големите имотни агенции у нас "Имотека" коментира, че през последните 12 месеца са настъпили промени в мотивите и нагласите на клиентите по отношение на покупките на жилища. По-конкретно се променя типа на желаните имоти, като на преден план излизат къщите и затворените комплекси около големите градове.

"Интересът към къщи не беше единично ковид явление, днес то се повтаря дори в по-голяма степен. Цените в момента са високи и потребителите търсят пресечната точка между немалката сума, която трябва да отделят за имот, и продукта, който би им допаднал. Изправени пред решението да отделят над 200 000-250 000 евро за жилище, много от купувачите решават, че просторът и комфортът на големия дом са водещи за тях. Тенденцията е валидна както за малките населени места около София, така и за тези в близост до Варна и Пловдив", коментират от агенцията.

Но какво друго предлага пазарът на имоти у нас за бюджет от 250 000 евро? С толкова средства можете да си закупите далеч по-привлекателни неща - няколко мезонета в Благоевград. Според обява на сайта подобно жилище, близо 90 кв.м., напълно обзаведено се предлага за 90 000 евро, или може да си позволите около 5 такива имота на цената на апартамента в София.

След лудото купуване на имоти и ръст на цените от 50% за 10 години, идва бум на пазара на наеми у нас

След лудото купуване на имоти и ръст на цените от 50% за 10 години, идва бум на пазара на наеми у нас

Жилищните пазари в ЦИЕ са в различна степен на развитие

Може пък и да направите една много добра инвестиция, която да ви се изплаща в продължение на години. Става въпрос за ваканционни имоти.

Какво ще кажете за 10 едностайни обзаведени апартамента Бургас. Това предлага обява за от сайта: жилище с площ 36 кв.м. в нова кооперация на цена от 27 000 евро. Десетки подобни обяви могат да се намерят и във Варна, както и в повечето ни морски курорти.

Ако пък искате да инвестирате в столицата, може да се замислите за покупка на гаражи. В момента, а и занапред вероятно ще останат много търсени и за даване под наем. С 250 000 евро може да си позволите 10 гаража в студентски град в нова кооперация. Обява от сайта предлага гараж/паркомясто с площ 24 кв. м. в нова тухлена сграда на цена от 25 000 евро.

Това са част от нещата, които може да си позволите на цената на апартамент в търсен за покупки на жилища южен квартал в София. По последни данни на експерти от имотните агенции у нас, спад на цените на имотите не се очакват. На този фон строителни предприемачи алармират, че жилищата може да станат по-достъпни, ако се промени начинът за издаване на строително разрешително и то стане електронно. Голяма част от жителите на София обаче недоволстват от новото строителство и липсата на адекватна инфраструктура.