Цените на жилищата в САЩ ще паднат още тази година на фона на вдигането на лихвите от Федералният резерв. Това предвижда експерт в сектора на недвижимите имоти и член на борда на Асоциацията на ипотечните банкери Джеф Тейлър, цитиран от Insider.

"Tази година вероятно ще видим намаление на цените в цялата страна от 4% до 6%., а на някои локални пазари може и да се стигне до 9%.", коментира Тейлър. Ако това се случи, 2023-та ще е втора поредна година на спад на цените на жилищата, след като Фед повиши лихвите до почти 5% през последните 11 месеца, за да овладее инфлацията.

Според експерта спадът на цените ще продължи, въпреки спада на лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с почти 100 базисни пункта от октомври, което потенциално може да привлече някои купувачи на жилища да се върнат обратно на пазара.

Пазарът на жилища в Дания потъва

Пазарът на жилища в още една скандинавска страна потъва

Датската централна банка повиши лихвените проценти за пети пъти

Като се има предвид продължаващата несигурност около покачването на инфлацията и лихвените проценти, се очаква обемът на търговията на жилищния пазар да се свие до най-ниското си ниво от 40 години насам, смята той.

Лихвите по ипотечните кредити останаха високи през миналата година, заради повишаването на лихвените проценти на Фед. Натискът върху потребителските цени намалява, инвеститорите нарастват и има надежди, че централната банка на САЩ може да смекчи агресивната си парична политика. Това допринесе за лекия спад при ипотечните лихви, достигнали връх през четвъртото тримесечие.

Според ипотечната корпорация за жилищни кредити Freddie Mac лихвите по ипотечните кредити са се понижили до към 6%, след като достигнаха връх от над 7% през ноември миналата година. Към началото на февруари средната 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент възлиза на 6,12%.

По думите на брокера процъфтяващият пазар на труда означава, че Фед вероятно ще изпълни още две увеличения на лихвите.

Агресивната парична политика на Фед обаче не трябва да отблъсква купувачите и продавачите на жилища от приключването на сделки, нито пък трябва да изчакват Фед да започне да намалява лихвите.