Цените на жилищата в Дания падат за седми месец. Спадът вече достигна 10% спрямо пика през юни. Поводът за срива е бързо нарастващите лихвени проценти и високата инфлация на потребителските цени, пише Bloomberg.

Дания е изправена пред някои от същите предизвикателства като Швеция, която стана емблематичен пример за това как пазарите на имоти започнаха да потъват, след покачването на лихвите. Все пак спадът на жилищния пазар на страната започна по-късно и засега е по-малко рязък от спада с около 15% в другата скандинавска държава.

Датската централна банка повиши лихвените проценти за пети пъти само в рамките на седем месеца, за да проследи повишенията в еврозоната.

Цената на къщите са паднали с 1% през януари, спрямо предходния месец и стойностите на жилищата вече се върнаха към нивата, наблюдавани за последно преди две години, според данни, публикувани от Boligsiden. Данните не включват обаче цените на апартаментите.

"Цифрите отново мрачни", според Мира Нилсен, икономист в най-големият ипотечен кредитор в Дания Nykredit,. "Пазарът на жилища е под натиск и цените се адаптират бързо към новата реалност на лихвените проценти."