Цените на жилищата в Обединеното кралство паднаха с 2,3% през ноември, което е най-големия месечен спад от 2008 г. според официални данни, съобщават местни агенции. 

Средната цена на жилище в Обединеното кралство през ноември е 285 579 паунда.

Според директорът на Halifax Mortgages Ким Кинард месечният спад от 2,3% е най-големият, наблюдаван от октомври 2008 г.,както и трети пореден спад.

"Въпреки че се очакваше забавяне на пазара предвид известните икономически пречки и след настъпилата инфлация на цените на жилищата през последните няколко години (19% ръст от март 2020 г.), спадът този месец показва колко голяма е нестабилността на пазара през последните месеци".

Според Halifax Уелс и югозападната част на Англия са регистрирали най-рязкото забавяне на годишния растеж на цените на жилищата.

И двата района бяха ключови горещи точки на покачването на цените на жилищата по време на пандемията от коронавирус, което предполага, че предишните двигатели на пазара като надпреварата за покупка на по-голямо жилище и засиленото търсене имоти в селските райони вече не са от особено значение, според Halifax.

Пазарът на жилища в Германия е изправен пред сериозен спад в цените

Пазарът на жилища в икономика №1 в ЕС е изправен пред сериозен спад в цените- до 25%

Имотният пазар там вече започна да се охлажда

Междувременно темпът на годишната инфлация на цените на имотите се забавя в Лондон. Градът продължава да изостава от другите региони в Обединеното кралство. Средната цена на имотите в Лондон остава доста над средната за Великобритания.

Миналата седмица банката Nationwide Building Society съобщи, че цените на жилищата са паднали с 1,4% миналия месец, след като нарастващите лихвени проценти са засегнали търсенето.

Много експерти очакват цените да паднат през следващата година. Според някои прогнози цените на жилищата може да паднат с до 9% до 2024 г.

Проучване на Bloomberg Economics казва, че цените на жилищата в Обединеното кралство може да паднат с до 20%, след като Bank of England повиши разходите за заеми. BoE вече повиши лихвените проценти до 3% от 0,1% преди година, като се очакват допълнителни увеличения.