Цените на жилищата в Съединените американски щати записаха най-високия си годишен ръст от две десетилетия насам през май. Недостигът на имоти и ниските лихви подпомагат високото търсене, пише The Wall Street Journal.

Средната продажна цена на съществуващите жилища през май достига $350 хил. за първи път в историята, по данни на Националната асоциация на брокерите. Тя нараства с 24% спрямо година по-рано — най-големият ръст от поне 1999 г., откогато асоциацията събира данни.

Цените растат рязко от миналото лято насам, когато здравните мерки срещу Covid-19 бяха временно облекчени и американците се втурнаха да търсят повече пространство и по-големи къщи. Други, които работят дистанционно, използваха възможността, за да се преместят в региони с по-евтини жилища.

Увеличените цени вече започват да отказват част от купувачите. Продажбите намаляват с 0,9% през май спрямо април — четвъртият пореден месец на спад. Друга причина за намалението е и че няма достатъчно жилища на пазара, казват икономисти и брокери. През май е отнемало средно едва 17 дни за продажбата на едно жилище.

Изследване на Fannie Mae през май посочи, че едва 35% от американците смятат, че моментът е подходящ за купуване на жилища, рекордно нисък дял от средната на 2010 г. насам.

Строителите се опитват да забързат темпо, за да отговорят на растящото търсене. Новозапочнатите строежи през май нарастват с 3,6% спрямо април, по данни на Департамента по търговия.