Спадът на цените на жилищата в Швеция се става още по-сериозен през септември на фона на признаците, че жилищният пазар се забавя. Причината - повишаването на лихвените проценти и опасенията относно нарастващите разходи за енергия намаляват търсенето, пише Bloomberg.

Страната е позната като най-горещите пазари на имоти в света по време на пандемията, но сега е изправена пред двуцифрен спад, каквито вече има в Австралия и Канада.

На пазара има признаци на охлаждане още от март, когато Riksbank предприе исторически обрат в паричната политика, а опасението, че потенциален скок на цените на електроенергията през следващата зима може да задълбочи спада, нараства.

Цените на жилищата са паднали с 6% спрямо година по-рано, докато цените на къщите, които бяха много търсени по време на пандемията, са се понижили с 3%.

Обемът на сделките за септември и цялото трето тримесечие е спаднал значително, в сравнение с същия период през последните две години.

"Има доста купувачи, които очакват цените да паднат още, така че те въздържат от покупки точно сега", коментира Хелена Борневал, старши икономист в Svenska Handelsbanken.

По думите й ставаме свидетели на ситуация на изчакване и преценка дали купувачът ще има одобрение на молбата за ипотека.

Няколко жилищни пазари, които се пропукаха след вдигането на лихвите

Няколко жилищни пазари, които се пропукаха след вдигането на лихвите

Някои големи пазари вече стават свидетели на спад в цените на имотите

Годишният спад в цената на жилищата е най-сериозен от август 2018 г., когато скандинавската страна претърпя корекция в цените на имотите, показват данните. Спадът идва на фона на повишението на основната лихва с един процентен пункт от Riksbank, най-голямото от почти три десетилетия при сегашната политика, и историческото увеличение на цените на електроенергията в Швеция.

Кредиторите и Riksbank очакват спад на цените на имотите от 15-20% от историческите върхове, достигнати по-рано тази година. Това би означавало, че около половината от спада вече е факт въз основа на данни от Valueguard, които показват спад от 8,7% към август.

За разлика от повечето богати страни, жилищният пазар на Швеция остана почти незасегнат от финансовата криза. Последният срив в сектора на недвижимите имоти, беше предизвикателство за икономиката и банките, беше в началото на 90-те години.

Спадът в цените на еднофамилните къщи е е най-голя в трите най-големи града в Швеция Стокхолм, Малмьо и Гьотеборг, със спадове от 6-9% спрямо година по-рано.

Спадът на цените в Стокхолм не е така изразен, което обикновено е водещ индикатор за останалата част от страната.