Цените на жилищата във Великобритания достигнаха 10-годишно дъно през май, но има признаци, че доверието на пазара се връща, след като правителството премахва постепенно мерките срещу разпространението на коронавируса за купувачи.

Цените на жилищата са паднали с 32% през май, най-ниското ново от 2010 г. насам. През април спадът беше 22%. Това гласят данните на The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

Въпреки това прогнозите за цените на жилищата за година напред, не са чак толкова негативни, отколкото месец по-рано и новите запитвания на купувачи се възстановиха от рекордния спад от минус 94% през април до минус 5% през май.

4% спад в цените на жилищата очакват във Великобритания тази година

4% спад в цените на жилищата очакват във Великобритания тази година

Брокерите смятат, че пазарът ще остане стабилен, въпреки пандемията

Според сайтът за недвижими имоти Zoopla продажбите на жилища в Англия се възстановиха, след като правителството позволи на агенциите за недвижими имоти да се отворят отново миналия месец.

Проучването показва, че след блокирането купувачите търсят все повече имоти с градини или балкони и такива, които се намират по-близо до зелени площи.

Главният икономист на RICS Саймън Рубинсън заяви, че продажбите, които са били процес на сключване на сделка преди блокирането, до голяма степен продължават, като посочи, че все пак още остава несигурността около евентуалния скок на безработицата, когато в края на октомври програмата на правителството за подкрепа на работните места изтече.