Цените на жилищата във Великобритания ще паднат, през следващите месеци. Малко вероятно е обаче спадовете да са драстични като през 2008 г., пише CNBC, позовавайки се на пазарни анализатори.

Коронавирусът "спря" пазара на жилищните имоти в страната, след като правителството забрани огледите на къщи, а агентите за недвижими имоти не обявяват нови имоти за продажба, като част от стъпките за ограничаване на разпространението на пандемията.

Въпреки че бъдещите цени на жилищата ще зависят от това колко дълго трае кризата, анализаторите са уверени, че ниските лихви ще е сред факторите, които ще ограничат падането.

Ще има "скромни спадове за известно време, но не очаквам срив", заяви Роджър Джоунс, ръководител компанията за управление на богатство London and Capital, пред CNBC. Той добави, че дори и безработицата да нарасне значително, което би ограничило покупателната способност на хората, "няма да наблюдаваме същия срив, както при световната финансова криза", каза той.

Цените на жилищата в страната спаднаха с почти 16% през 2008 г. на фона на международната и финансова криза тогава.

Икономистът от Capital Economics Хансен Лу предвижда скромните 4% спад на цените на жилищата тази година. Той отбеляза и някои ключови разлики между настоящата ситуация и 2008 г.: банковата система е по-устойчива, има голяма подкрепа от страна на правителството, за да помогне на домакинствата да преодолеят настоящата криза и лихвите са много ниски - всички тези фактори трябва да подкрепят търсенето в цялата страна.

В началото на март Bank of England намали лихвите от 0,75% на 0,25%. По-късно същия месец обяви второ намаляване до 0,1%- най-ниското досега.

"Ако търсенето се върне, няма да станем свидетели на срив в цените", добави Лу.

Според наблюдения на агенцията за недвижими имоти в Rightmove блокирането не е променило плановете на хората да се преместят в къщи, освен промяната в времевата рамка.

Освен това премиерът Борис Джонсън обяви, че строителната дейност може да се възобнови, като част от първоначална стъпка за премахване на мерките за блокиране.

Строителната компания Barratt Developments заяви, че работата по строителните обекти ще се рестартира от 11 май, но по поетапено. "След това ще започнем поетапно връщане към строителството на 180 обекта - около 50% от общата - през първата фаза", заявиха от компанията.

Нов начин на живот?

Широкото прилагане на работата от вкъщи прави покупката на къща още по-важна за много хора, смятат експерти в недвижимите имоти в страната.

"Блокирането намали желанията за живот в голям град. Много от нещата, които привличат хората в градски райони, като достъпът до култура и развлечения, остават затворени ", каза Лу. "А и тези, които могат да работят от вкъщи, вероятно ще го правят още много месеци. Това прави по-трудно търсенето на имоти под наем в скъпи места в центъра на града", каза експертът