Ванкувър, Лондон и Стокхолм са градовете, които са най-застрашени от “надуването” на имотен балон, след като цените на пазара там са отчели ръст през последните пет години. Това предупреждават от UBS Group в свой доклад, цитиран от Bloomberg.

Рискът за Сидни, Мюнхен и Хонконг също е висок, става ясно от данните за 2016 година, изчислени на база на индекса Global Real Estate Bubble Index. Сан Франциско е най-надцененият имотен пазар в Щатите, става още ясно.

Според изследването в градовете, застрашени от имотен балон, цените са нараснали със средно около 50% от 2011 при по-малко от 15% ръст в останалите мегаполиси, посочват от UBS.

От миналата година насам Ванкувър се е изкачил с четири места в класацията. За последното десетилетие цените на имотите там са нараснали двойно. Това предизвика редица протести сред местните, които се затрудняват да изплащат своите жилища.

През август къща във Ванкувър е струвала около 1,6 милиона канадски долара или 1,21 щатски долара, показва официалната статистика.

В Европа доста голям ръст има на цените в Амстердам, Цюрих, Париж и Женева.

Снимка 255273

Източник: UBS