Водната криза в Кейптаун е повече от неудобство за собствениците на жилища. Тя вече оказва влияние върху стойността на тяхната собственост, която включва някои от най-скъпите недвижими имоти в Африка, според данни на Standard Bank Group, най-големият кредитор в Южна Африка по активи.

Инфлацията в цените на жилищата в града, макар все още да надхвишава тази в останалата част от страната, се забави до 9.7% през четвъртото тримесечие, от 15% допреди 2 години. И това е само началото, предупреждава Сифамандла Мхванази, икономист в Standard Bank.

"Въпреки че ще бъде трудно да се разграничат и да се определят количествено причините за това облекчаване на растежа, водната криза в Кейптаун ще влоши нещата", посочва експертът.

Един от големите градове в Африка може да остане без вода до май месец

Един от големите градове в Африка може да остане без вода до май месец

Властите съветват да не се ползват повече от 87 литна на човек дневно

"Сушата и бавната реакция на правителството ще окажат негативно влияние върху потребителските настроения; търсенето на имоти се очаква да пострада и в крайна сметка допълнително да понижи инфлацията в цените на жилищата", обяснява той.

Кейп таун, който е най-голямата туристическа дестинация в страната, преживява най-тежката суша в историята си, а нивото на водата в 6-те основни язовира, захранващи града спада драстично. Водохранилищата са пълни на 26.3% от капацитета си, при повече от 90% преди 4 години.

До началото на зимния дъждовен сезон в страната има още 4 месеца, а жителите на града ще получават дневна дажба от 25 литра до 16 април, освен ако употребата на вода не спадне рязко.

Сушата доведе до загуба на работни места в селското стопанство, което потиска растежа на доходите на домакинствата. "Намаляването на преместването на лица с високо състояние към Западен Кейп таун" също оказва влияние върху търсенето, отчита Мхванази.