Липсата на жилища в Лондон ще принуди работещите в британската столица да живеят в т.нар. "микро апартаменти", за да избегнат преместването в съседни градчета и ежедневното дълго пътуване до работа.

Жилищните имоти във и около центъра на мегаполиса са толкова скъпи, че строителните компании започват да изграждат малки жилища, за да отговорят на нарастващото търсене от млади професионалисти.

Лондонската фирма U + i вече работи върху планове за изграждане на хиляди апартаменти в центъра на столицата, които са наполовина по-малки от обичайния размер, за да се погрижат за нуждите на поостоянно увеличаващите се наематели.

Най-малките жилища ще са с площ от едва 19 кв. м., а компанията вече проучва имоти из различни части в сърцето на столицата, където да изгради новите апартаменти. Вече са построени първите 2 макета на жилища с подобен размер. Разработват се и специални мебели, които да пасват на малките апартаменти.

Изграждането на жилищата със скромни размери на пет примерни места би донесло 200 млн. паунда приходи и би добавило 1000 нови работни места в Централен Лондон, позволявайки на работещите в района млади хора да живеят в центъра на града, показва доклад на мозъчния тръст "Икономика на развитието".

Подобен сценарий би съживил центъра на британската столица, довеждайки около 3500 нови наематели в традиционните жилищни сгради в района.

"При все по-голям брой хора, които отдават предпочитание на локацията, вместо на пространството при избора къде да живеят, изграждането на достатъчен брой висококачествени и централно разположени жилища ще бъде от съществено значение за бъдещия икономически, социален и културен растеж на Лондон", обяснява Стивън Лукас от "Икономика на развитието".

По думите му професионално управлявани малки апартаменти ще привлекат все повече млади хора, които работят и живеят в центъра на града, а това ще стимулира икономиката.

На един от най-горещите имотни пазари в света няма свободни жилища за местните

На един от най-горещите имотни пазари в света няма свободни жилища за местните

В Лондон има криза с жилищата и Кан трябва да се справи с нея

Малкият размер би позволил на новите жилища да бъдат построени в Зона Едно (район в самия център на Лондон, в който се включват най-елитните квартали и лондонското сити, б.р.), но да бъдат смятани по общите правила за живот под наем в британската столица, които се определят от кварталите и се равняват на 1/3 от средния доход на домакинство.

"Да живеят в центъра на Лондон в момента могат да си позволят само най-богатите, идващите за кратко или живеещите в социални жилища", Ричард Ъптън, зам.-изпълнителен директор на U + i.

"За новото поколение работещи от средната класа, често работещи в центъра, отдавна е мечта да живеят в центъра на Лондон. Хората все повече искат да живеят, работят и да се забавляват на едно и също място. Искаме да разработим нещо, което не само да запълни изоставените части на Лондон, но и да вдъхне нов живот на общностите и да предостави реални социални и икономически ползи", обясни Ъптън.

Целта на компанията е да развие обектите върху неизползваното пространство в сътрудничество с местната власт и така да се привлекат допълнителни приходи. Апартаментите само ще бъдат давани под наем, но без да бъдат продавани, за да се избегнат спекулации. В някои от тях ще има и офис площи.

U + i е поредната британска строителна компания, която се насочва към строителството на малки апартаменти. През миналия месец кметството в Лондон отпусна помощ от 25 млн. паунда на компанията Pocket, за да изгради 1000 микро апартамента.

Но не всички са въодушевени от идеята за малките жилища. Според някои даването на разрешителни за изграждането им и заобикалянето на съществуващите стандарти ще доведе до спад в качеството. Така домовете може да заприличат на "заешки дупки", предупреждават експерти от бранша.

Те припомнят, че намаляването на размера не е обвързано задължително с по-нисък наем, тъй като цените на земята биха могли да се увеличат поради построяването на повече жилища в по-малко пространство.