Лондон има огромен проблем с чуждестранните инвеститори в имоти и кметът Садик Кан има идея как да се справи с тях. Цените на жилищата в столицата на Великобритания са сред най-високите в света и част от жителите се принуждават да напуснат града, за да се преместят по-надалеч, тъй като не могат да си позволят наемите или да закупят по-голямо жилище, когато им е необходимо.

Причината е в големите инвестиции, които основно чуждестранни граждани правят, за да запазят парите си, а след това оставят домовете празни, пише PropertyWire.

Заради това Садик Кан настоя правителството да издаде решение, с което да позволи на Лондон да увеличи данъците са луксозните имоти, които стоят празни. Към моментът данъкът е 5%. Кан не посочва до колко иска да увеличи налога, но обяснява, че средствата ще бъдат използвани за построяването на нови, достъпни жилища, за да се спрази с кризата на пазара на имоти.

"Тази криза е най-голямото предизвикателство пред града днес и аз бях честен с лондончани от началото - няма да можем да промени ситуацията коренно за една нощ. Това ще бъде маратон, а не спринт", каза Кан. "В разгара й дори един дом, който не се ползва, е твърде много", допълни той.