За да се научите да пестите, не е нужно да започнете с отделянето на голяма сума пари настрани. Достатъчно е да започнете с елиминирането на някои малки разходи от ежедневието си. Това предлагат от Business Insider, като се допитват до експерти как човек може да направи това.

Спестявайте малките ежедневни разходи като кафе или обяд

Много хора харчат над 10 лева само за кафе и обяд навън, когато са на работа. Експертът Андреа Вороч съветва вместо това човек да отделя тези пари и да ги спестява в отделна сметка. И ако у нас 10 спестени лева на ден значат 50 лева през работната седмица, то те била нараснали до 200 лева на месец и до впечатляващите 2490 лева на година при 249 работни дни през 2019 година.

Изчакайте 48 часа преди да купувате

Това важи в пълна сила за онлайн покупките, които стават все по-популярни и у нас. Крис Уитлоу, който е основател на компанията за финансово образование Edukate, съветва: "За да избегнете импулсивните покупки, изчакайте 48 часа. Тогава вече ще бъдете сигурно дали нещо ви е наистина толкова нужно или не.".

"Това ще постави граница между вашите наистина необходими разходи от тези, които просто желаете", допълва той.

Обърнете се към публичния транспорт или се разходете пеша

"Спрете да ходите всеки ден на работа с личния си автомобил", казва Андрей Василеску, който е главен изпълнителен директор на платформата за спестяване DontPayFull.

"Вместо това използвайте публичен транспорт, като автобуси, споделени автомобили, а защо не и колело или пък вървете пеша. Това е добре не само за бюджета, но и за здравето ви", допълва той.

Контролирайте сами разходите си и "отрежете" тези, които можете

Финансовият консултант Байрън Елис предлага за тази цел да разгледате движението по вашите банкови сметки, кредитни карти и т.н. за последните шест месеца. След това да прецените кои от тях биха могли да бъдат елиминирани.

Разделете вечерята си или разходите си за онлайн поръчки с приятели

Най-вероятно някои от близките ви приятели пазаруват в същите онлайн магазини като вас. Това може да ви освободи от необходимостта да плащате за доставка, когато поръчката е на по-голяма стойност. Ако все пак има такава такса, ще можете да я разделите на две.

Същото правило важи за излизанията навън с приятели. Ако ви се яде салата или пък десерт, но порцията е прекалено голяма, предложете на някой близък да я разделите с него.

Планирайте менюто си за седмица напред

Този похват помага особено, ако често ви се налага да изхвърляте хранителни продукти. Планирането на менюто ще ви помогне да предотвратите закупуването на продукти, които не са ви нужни.

Изключвайте всичките зарядни устройства и техника от контакта

Вороч съветва всички неизползвани към даден момент електронни устройства, като зарядни, телевизори, лаптопи или кафе машини да бъдат изключени от електромрежата. "Те продължават да консумират енергия дори когато са изключено, така че това в резултат натежава на сметката ви за ток", обяснява той.