Всеки, който наближава пенсионна възраст, се пита как ще се промени животът му, когато спре да работи. Някои мислят в перспектива и търсят подходящи дестинации, където да прекарат следващите си години. Ако и вие имате такъв план, може би трябва да обърнете внимание на тази класация.

За пореден път финансовата корпорация Natixis публикува своят списък с държавите, които осигуряват най-добро качество на живот за пенсионери. Страните са подредени според Глобалния пенсионен индекс (Global Retirement Index - GRI), в който са включени индикатори, като здравеопазване, финансово състояние и други.

Снимка 304811

Източник: Ngam.natixis.com

В тазгодишното издание първенец е Норвегия, следвана от Швейцария и Исландия. В топ 10 влизат още няколко европейски държави, включително Швеция, Германия, Дания и Холандия.

Ако обаче не ми се ще да се местите толкова далече от дома, можете да изберете и някоя от източноевропейските страни, намерили място в списъка с първите 25 позиции.

От тях Чехия е най-напред в класацията на 16-то място, като изненадващо изпреварва Щатите. На 24-то и 25-то място пък са съответно Словения и Словакия.

В класацията влизат общо 43 държави, като са изследвани развити икономики според стандартите на Международния валутен фонд, членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и групата БРИК. България не е включена в списъка.

Южната ни съседка Турция обаче е на 39 място, а Гърция е в дъното на листата.

Снимка 304810

Източник: Ngam.natixis.com