Перспективите за социален просперитет в Гърция остават ограничени, тъй като страната е в курс на нисък растеж, поради недостатъчни инвестиции, отчита Гръцката федерация на предприятията в седмичния си бюлетин.

Правителството не бива да се връща към обещанията си за строги икономии, въпреки че домакинствата отново са били принудени да посегнат към спестяванията си през миналата година, съветват от бизнеса, цитирани от в. Kathimerini.

Бизнес организацията се чуди до каква степен Гърция ще може да ускори темпа си на растеж след излизането от спасителната програма, за да възстанови изгубеното в годините на кризата. Нарастват опасенията, че това няма да бъде постигнато, тъй като през 2017 г. темпът на растеж е далеч под очаквания, а за 2018 г. прогнозите отново са били ревизирани надолу.

"Гърция е в макроикономическо равновесие", отбелязва бюлетинът, като добавя, че "не пестим много и инвестираме още по-малко". Домакинствата, които включват и професионалисти на свободна практика (фрилансъри), имат отрицателен процент на спестявания от 8.3 млрд. евро само през 2017 г., според данните на бизнес обединението.

Гръцките домакинства не само не успяват да натрупат нови спестявания, но са изтеглили 13.7 млрд. евро от свои спестявания или заеми от банки. Те инвестират 5,4 млрд. евро от тази сума в различни активи (имоти и т.н.), а използват останалите 8.3 млрд. евро за потребление, т.е. харчат много повече, отколкото им ползволяват разполагаемите им доходи.

Нещо повече - малкото направени инвестиции, които достигнаха до 20.6 млрд. евро миналата година, бяха изцяло финансирани от вътрешни ресурси и се върнаха към отрицателна стойност, отчитайки амортизацията.

"Това означава, че нивото на брутните вътрешни спестявания и инвестиции е недостатъчно", твърдят от индустриалната група.

За да нараснат инвестициите, бизнес организацията предлага да се задържи облагането с тежки данъци, за да се увеличи разполагаемия доход на домакинствата и предприятията, докато се създаде благоприятна за инвестиции среда.

Гръцката федерация на предприятията предупреждава правителството да не отменя договорените реформи, тъй като това ще затрудни допълнително икономическото възстановяване.

Анулирането на съкращенията на пенсиите от 2019 г. и намаляването на данъчните отстъпки през 2020 г. ще изпратят погрешно послание на пазарите и ще заличат всякакви приказки за намаляването на прекомерната данъчна тежест.