Всеки човек трябва да притежава активи от поне 1% от портфолиото си под формата на биткойн, каза милиардерът Чамат Палихапития, който управлява компанията за космически полети Virgin Galactic, предаде Cointelegraph. По думите му криптовалутата може да служи като форма на застраховка срещу флуктуации в стойността на фиатните пари.

"Биткойн е фантастичен инструмент за хеджиране", каза Палихапития в шоуто Squawk Box по CNBC. По думите му промените в цените на всички други активи са свързани една с друга, докато криптовалутата не зависи от останалата част от финансовата система.

Експерт: Биткойн може да мина $10 000, но не очаквайте нов рекорден връх като през 2017-а

Експерт: Биткойн може да мина $10 000, но не очаквайте нов рекорден връх като през 2017-а

В краткосрочен план надали криптовалутата ще успее да постигне подобно рали

"Когато видите какъв е размерът на ливъриджа във финансовата система и си представите всички изкривявания и динамиките, които не можете да предвидите, днес съществува огромен риск и е страхотно, че всеки средностатистически индивид във всяка страна по света има необвързан с фиатните пари инструмент за хеджиране."

По думите му обаче епидемията от коронавирус едва ли ще увеличи драстично търсенето на криптовалутата. През последния месец цената на биткойн нарасна от 8 хил. до над 10,4 хил. долара за койн, преди обаче да спадне отново до днешната си стойност от 8 818 долара койн. За разлика от него, поскъпването на златото, което е традиционно убежище в моменти на криза, е необезпокоявано, до цена от 1 511 евро за тройунция.

Два нови фонда ще позволят на свръхбогатите да инвестират в биткойн

Два нови фонда ще позволят на свръхбогатите да инвестират в биткойн

Основателят им Май Новограц предвижда вълна от предоставяне на криптоуслуги от конвенционалните фондове

Virgin Galactic приема плащания и в биткойн от вече седем години, като с криптовалутата може да се заплати и за полетите в космоса на стойност 250 хил. долара. Тя е сред първите глобални лидери, които приемат разплащания в нея, като по думите на главният ѝ изпълнителен директор до момента са получили почти 8 хил. запитвания за полетите, което се равнява на евентуални приходи от около 2,5 млрд. долара.