Биткойн отново се търгува на равнище от около 10 000 долара, след като преди месеци се продаваше за малко над 3000 долара. Въпреки оптимистичните прогнози за цената на криптовалутата, надали тя би могла да стигне рекордните нива от 2017 година, когато мина 20 000 долара. Това пише анализаторът в Market Watch Джеф Рийвс.

"До голяма степен цената на биткойн е движена от сантименти към даден момент. Заради това е необходимо човек добре да проучи настоящото състояние на пазара преди да реши да купува", посочва той и допълва, че засега ситуацията в краткосрочен план не вещае ново историческо рали.

Дигиталната валута записа добър старт на 2020-а, като януари ѝ донесе най-доброто начало на годината от 2013-а насам. Цената ѝ се изкачи с 30 на сто.

Най-лошото за биткойна все още може да не е приключило

Най-лошото за биткойна все още може да не е приключило

Криптовалутата падна под ключовата граница от 7 000 долара

По думите на Рийвс най-сериозното доказателство за това, че не може да се очаква много стабилен ръст при биткойн в следващите месеци, е фактът, че след като цената мина психологическата граница от 10 000 долара, тя не успя да се задържи на това равнище и скоро падна отново под 9800 долара.

Същата ситуация имаше в началото на 2019 година, когато биткойн се изкачи до 12 000 долара и стигна нива, невиждани от спукването на балона в края на 2017 година. Инвеститорите обаче бързо се отдръпнаха след като криптовалутата се срина под 8000 долара скоро след това.

"Долната граница на цената винаги е била показателна. За това инвеститорите трябва да погледнат обективно към дъното за януари, което беше около 8300 долара, за да имат предвид, че биткойн може да се върне обратно към тази стойност или по-лошо - към нивото от 6500 долара, достигнато през декември", посочва експертът.

Остават само 3 милиона биткойна за изкопаване

Остават само 3 милиона биткойна за изкопаване

Конкуренцията за всеки следващ блок нараства все повече, като към края на миналия месец хаш рейтът надхвърли 108 квантилиона