Искате ли да станете милионер? Това е риторичен въпрос... Та кой не иска!? Вече не веднъж засягахме темата за това, колко важна е доходността за постигането на тази цел, особено в среда на рекордно ниски лихви и перспектива за ниска възвръщаемост в следващото десетилетие. Сега обаче, ще посочим критичността и на друг основен фактор. А именно, кога ще започнете да пестите.

Ето колко ще трябва да пестите на година, за да станете милионер, ако стартирате на различна възраст и целите да постигнете първия си милион до 65-годишна възраст.

В разглежданите случаи са заложени още нулева първоначална вноска и годишна доходност от 7%. Приели сме също така, че ще внасяте сумата веднъж годишно, както и ще реинвестирате печалбата отново веднъж годишно. 

А ето и резултатите:

Ако започнете на 20-годишна възраст - 3 500 лева на година, или 292 лева на месец.

Ако стартирате на 25-годишна възраст - 5 010 лева на година, или 418 лева на месец.

Ако стартирате на 30-годишна възраст - 7 234 лева на година, или 603 лева на месец.

Ако стартирате на 35-годишна възраст - 10 587 лева на година, или 882 лева на месец.

Ако стартирате на 40-годишна възраст - 15 811 лева на година, или 1 318 лева на месец.

Ако стартирате на 45-годишна възраст - 24 394 лева на година, или 2 033 лева на месец.

Ако стартирате на 50-годишна възраст - 39 795 лева на година, или 3 316 лева на месец.

Ако стартирате на 55-годишна възраст - 72 378 лева на година, или 6 032 лева на месец.

Ако стартирате на 60-годишна възраст - 173 891 лева на година, или 14 490 лева на месец.

В случай, че тези суми ви се струват недостижими, дори и при варианта да започнете от 20-годишна възраст, трябва да направите няколко неща - да започнете още по-рано (което изглежда почти невъзможно), да стартирате спестяването с някаква по-голяма първоначална сума или да търсите по-висока доходност.

Ако приемем, че започнете да спестявате от 18-годишна възраст и ще спестявате в следващите 50 години (най-вероятно ще се пенсионираме поне на 68 години), то ще видим по колко ще трябва да заделяте всеки месец, за да постигнете цел от един милион лева, при различни нива на годишна доходност. 

Под един лев на месец (0.82 лева), ще е необходимо да пестите в продължение на петдесет години, при доходност от 20%. Само че има един малък проблем. Подобна доходност, за толкова продължителен период от време, са правили само инвеститори, които се броят на пръстите на двете ръце, в целия свят. Шансът ви да сте сред тях е минимален.

Ако тази доходност обаче, се намали наполовина, на 10%, сумата която трябва да заделяте на месец, вече се понижава до 57.72 лева. Това прави под 2 лева на ден, или отново доста прилично предложение.

А тази стойност вече изглежда доста по-нормална и близка до реалността (средната годишна доходност на S&P 500 e около 9% в дългосрочен план), макар че и за нея ще трябва да положите доста усилия. Дори и тя обаче, може да е недостижима през следващите десетилетия, особено ако станем свидетели на още едно "загубено десетилетие" на фондовите пазари в бъдеще.