Акции, облигации... песни - така вече може да изглежда инвестиционното ви портфолио, след като трейдинг платформата Public даде възможност на потребителите си да купуват дялове от притежателя на част от правата върху музиката от анимационната поредица за Шрек, пише Morning Brew.

Става дума за каталог със 768 песни, като инвеститорите получават част от отчисленията при всяко излъчване на филмите по телевизията, всяко гледане в стрийминг платформите и всяка публична употреба на саундтрака на публични места.

 Европа води битка за авторските права в Интернет

Европа води битка за авторските права в Интернет

Това може да накара технологичните компании да ограничат функциите на потребителите си

Това може да не ви звучи като най-добрата възможна инвестиция, но всъщност музиката от "Шрек" е генерирала над 8% доходност през 2021 г. и 2022 г. За сравнение, средната дивидентна доходност на индекса S&P 500 е между 2 и 5 %.

Както отбелязва пред Morning Brew генералният мениджър по алтернативните активи в Public Кийт Маршъл, "това е глобален културен актив с огромна аудитория". Освен това, правата върху музикалните произведения традиционно се влияят по-слабо от икономическите сътресения - а това е важно, ако търсим, например, пасивен доход.

До момента за малките инвеститори този пазар не беше достъпен, но след "Шрек" това явно ще се промени.