Европейският парламент ще гласува днес правилата за авторско право, което ще изправи големите технологични компании срещу създателите на съдържание.

Очаква се промените да направят технологичните гиганти отговорни за използването на съдържание от техните потребители. Така сайтове като Google News също ще бъдат принудени да плащат на издателите за използване дори на част от тяхното съдържание.

Корпорациите в технологичната индустрия обаче твърдят, че това ще наложи създаването на скъпи филтри, за да спрат потребителите да качват материали и ще забрани хиперлинковете. Активистите за свобода на Интернет предупреждават, че това може да доведе до цензура, пише CNN Business.

Ще бъдат обсъдени и авторските права за звукозаписния сектор. Артистите и медийните компании настояват съдържанието им да се заплаща и ползва справедливо.

"Музиката и културата не се случват просто така. Те изискват упорита работа и много хора. Имаме нужда от Интернет, който е справедлив и устойчив за всички", пише в открито писмо звездата на Бийтълс Пол Макартни.

Твърде вероятно е да се разрази конфликт между компаниите и европейските регулатори, които обръщат много повече внимание на въпроса с авторските права от САЩ. Wikipedia протестира срещу предложеното, след като спря страниците си в някои части на Европа.

Длъжностни лица и законодатели на ЕС не намираха адекватност в досегашната рамка за авторските права. Но предстоящото гласуване може да превърне правилата за ползване на чуждо съдържание в закон.

По-справедлив Интернет или цензура?

Едно законово правило ще направи гиганти като Google и YouTube отговорни за съдържанието, което качват и споделят потребителите им. Повечето експерти са съгласни, че настоящите правила трябва да бъдат актуализирани, но няма яснота как точно.

Според критиците строг закон може да засегне и материали, които нямат права като цитати или пародийно съдържание и да убие Интернет мемовете.

Неясна формулировка

"Директивата съдържа неясни изисквания, които вероятно ще доведат до блокиране на съдържание в онлайн услугите, за да се ограничи юридическия риск", казва Кент Уокър, вицепрезидент на Google по глобалните въпроси.

Експертите смятат, че неяснотата може да доведе до сериозни проблеми по-късно, защото фрази като "много кратки откъси" могат да се тълкуват по различен начин.