Въпреки че поколението Z са демографската група с най-ниски спестявания, нейните представители днес харчат повече, отколкото преди пандемията, предаде Zero Hedge. Според тях поколението Z днес разходва със 125% повече средства.

"Това е забележително, тъй като поколението Z са спестили по-малко от по-възрастните американци, отбелязва докладът, което означава, че увеличените разходи вероятно удрят способността им да изграждат богатство в дългосрочен план по-трудно, отколкото биха го направили за други поколения", посочват от Zero Hedge.

Изстреляните разходи се дължат в немалка степен на задържани плащания по време на пандемията, най-вече на такива за пътувания и потребителски стоки. Затова разходите на милениълите и поколението Z са с 25% над тези от преди кризата, става ясно от данните на най-големия издател на кредитни карти American Express.

Индиректно прогнозата на компанията е, че разходите ще продължават да растат. Причината е, че самите пътувания не са се върнали на равнищата си от 2019 г. Това означава, че хората все още имат да харчат повече средства за тях.

Според Zero Hedge обаче, ако продължават да харчат, повечето младежи могат да пропуснат решаващ момент в живота си да натрупат спестявания и богатство. За мнозина пандемията се превърна в препъникамък на личните финанси, защото се оказаха без работа и с огромни задължения - независимо дали студентски, ипотечни или по кредитни карти.

Освен това животът няма да стане по-евтин. Всъщност неговата цена нараства постоянно. Докато бейби бумърите и представителите на поколението X са плащали по 10,3 хил. долара за колеж, за милениълите сумата вече е 15,6 хил. долара годишно. А студентските заеми са сериозна спирачка пред създаването на семейство в САЩ и покупката на собствен дом.