Има ли все още депозити, които да носят лихва различна от 0% и кои са те? Проучване на анализаторите от платформата за консултации и сравняване на банкови услуги "Моите пари" показва, че все още имат стойности по лихвата, които варират между 0.40% и достигат до 1.50%. Става въпрос за дългосрочни депозити с 3-годишен срок.

Лихвата при продукта на Ти Би Ай Банк - депозит "Привилегия", например е 1.50% за депозитите в лева, като минималната сума на влога е 10 лева. 

Банковият депозит срещу останалите активи: Как да съхраним средствата си при очакван ръст на инфлацията

Банковият депозит срещу останалите активи: Как да съхраним средствата си при очакван ръст на инфлацията

Този иновативен банков продукт може да ви помогне за съхраняването на стойността в настоящата криза и след нея

Срочният депозит в една от най-новите банки у нас - BigBank носи 1.35% лихва за влоговете в лева. Минималната сума на депозита в тази банка е 1000 лева. 

Депозитът на БАКБ "Всичко е точно" носи на вложителите на над 50 лева - по 0.95% гошишна лихва. 

Интернешънъл Асет предлага на клиентите си продуктът "Асет Изкушение 3". Този вид депозит се сключва за суми над 500 лева и носи годишна доходност от 0.70 на сто. Същата лихва носи и дългосрочният депозит на Инвестбанк.

Проуктът на Токуда Банк "Токуда Класик" представлява депозит с 0.5% годишна лихва. На този влог могат да се държат минимум 100 лева.

За вложителите на над 2000 лева БНП Париба предлага "Промо Онлайн Депозит", който носи 0.45% лихва за година. 

Друга банка, която предлага депозити на клиентите си с лихва на 0% е Търговска банка Д. Нейният продукт депозит "Сигурност", носи на клиентите на финансовата институция 0.40% дохдност за влогове над 100 лева.

Още в началото на 2021 г. няколко големи банки спряха да предлагат стандартни срочни депозити както за физически лица, така и на фирми. Причината за това е, че фирми и домакинства акумулираха средства в банките по-бързо, отколкото се възползваха от кредити. Въпреки, че през последните години голяма част от тези продукти често бяха с лихви около нулата, гражданите все още продължават да ги предпочитат най-вече заради държавната гаранция, която им носи сигурност.

Данните на БНБ показват, че към края на март 2022 г. депозитите до 1000 лева са намалели с близо 98 000 броя. Спад в броят на депозитите се наблюдава и при тези с размер от 1000 - 2500 лв. и от 2500 до 5000 лв. Увеличение обаче има при депозитите за суми от 20 000 лв. до 200 000 лв. Причините могат да бъдат няколко основни, сред които: окрупняване на малките депозити; инфлацията и увеличените разходи карат домакинствата да посягат към депозитите си; насочване на част от депозитите към инвестиционни схеми.

Bigbank предлага депозит с атрактивна лихва

Първата изцяло дигитална банка, която действа на финансовия пазар в България, предлага депозит с атрактивна лихва

Депозитите са важна част от бизнес стратегията на Bigbank на всеки един от пазарите, на които действа

Нарастващата инфлация в страната (14.4% в края на месец април), очакванията за корекция в основната лихва от страна на ЕЦБ, военният конфликт в Украйна и други притеснителни данни за икономиките на страните от ЕС са фактори, които ни държат в готовност за покачване на лихвите.

"В този ред на мисли причини за повишение в лихвите по депозити определено не липсват. Към момента само три банки са предприели корекции и то съвсем плахи. Дали и други ще последват примерът, предстои да узнаем. За момента обаче изглежда, че корекциите са плахи и се дължат по-скоро на конкурентни маневри", коментират анализаторите.