На 26 години норвежката наследница Александра Андресен се смята за притежател на 1,2 милиарда долара, което я прави една от най-младите милиардери в света. Но въпреки богатството й, което е вследствие на подарения дял от 42% от инвестиционната компания на баща й Ferd, шампионката по конен спорт знае как да пести пари.

Александра Гамлемшауг Андресен става най-младият милиардер в света на 19 годишна възраст през 2016 г. и в продължение на три години не беше изместена от тази позиция в списъка на Forbes. Към 2020 г. Андресен е вторият най-млад милиардер в света, а нейното нетно състояние се оценява на 1,1 милиарда щатски долара

Тя е дъщеря на норвежкия предприемач Йохан Х. Андресен младши, собственик на Ferd AS, който през 2007 г. прехвърли дялове от компанията си - 42,2% на Александра и нейната сестра Катарина. В момента (2022 Г.) състоянието на Александра е 1,1 милиарда долара според Forbes.

Андресен печелила множество награди и отличия в състезания по обездка на коне и е била модел няколко пъти за компанията за облекло KingsLand.

Разбира се, съвсем спокойно може да се каже, че младата жена е осигурена до края на живота си, но въпреки това тя неведнъж е споделяла, че продължава да спестява пари "постоянно".

Как да го правим и ние?

"Спестявам, когато получавам седмичната си издръжка, и спестявам паричните награди, които печеля в състезания и дори ако получа пари като подарък за рождения си ден", споделя младата жена пред Independent още преди години.

Според множество финансисти е добре да имаме спестени пари за приблизително 3-6 месеца разходи във фонд за спешни случаи. "Това число ще бъде различно за всеки. Най-лесният начин да го разберем колко трябва да спестим е да се запитаме следното: Ако бях без работа, колко пари щяха да ми трябват, за да живея спокойно от три до шест месеца? Помислете за неща като необходимите редовни разходи, които имате (храна, жилище, комунални услуги, транспорт и т.н.).

Но как точно спестявате "постоянно", както прави Андресен? Една проста стратегия: Направете го автоматично. Нека част от заплатата ви автоматично отива в спестявания, докато не постигнете целта си за създаване на спешен фонд, казват професионалисти.

"Ще има моменти, в които ще изглежда невъзможно да се спестявате, особено на фона на огромната инфлация, така че ако имате автоматична система, като процент от всяка заплата да отива директно в спестовната ви сметка всеки месец, това ще даде възможност както да спестявате, така и да инвестирате минимално време в създаването на вашия спешен фонд", обяснява авторът на книгата Launching Financial Grownups Боби Ребел.