Развитието на новите технологии ще даде резултат в затварянето на най-голям брой работни места в банковата индустрия в САЩ в историята. Според изчисленията на Wells Fargo тя ще доведе до съкращаването на 200 000 души през следващото десетилетие.

В анализ на финансовата компания дружесвата в сектора правят сериозни инвестиции в дигитализация. 150 милиарда долара на година са насочвани към развитието на нови технологии.

В резултат това трябва да доведе до намаляване на разходите за банките, както и за затваряне на хиляди работни места, пише Fortune.

По думите на Майк Майо, който е старши анализатор в Wells Fargo Securities, най-голям брой служители ще бъдат освободени от физическите клонове, администрацията и кол центровете на банките. По-слабо засегнати ще бъдат длъжностите, свързани с технологии, продажби, реклама и финансова консултация.

"Драматична ще бъде промяната в заетостта в контактните центрове независимо дали става въпрос за вътрешни такива за банките или за аутсорсинг услуги", казва Майкъл Таг от Deloitte.

"Вече виждаме първите знаци с развитието на чатботове. Някои хора дори не разбират, че си общуват с изкуствен интелект, който отговаря на техните въпроси", допълва той.