Безпрецедентният срив в компютърната система, която управлява пътническите полети в САЩ, е резултат от действията на двама служители на външна фирма, които не са следвали установените процедури. Това обяви Федералната авиационна администрация (FAA).

В сряда над 10 000 полета бяха отложени или отменени, след като излезе от строя системата, която изпраща към пилотите съобщения, свързани с безопасността (т.нар NOTAMs). Те задължително се преглеждат преди излитане, като включват данни за лошо време, затворени писти или други рискове за полета.

Подобно на другите подобни видове критична информационна инфраструктура, някои от компютрите, от които зависи изпращането на съобщенията, са на по 30 години.

17 часа в самолета: 12-те най-дълги полета в света

17 часа в самолета: 12-те най-дълги полета в света

Кои са те?

Заради излизането от строя на системата, властите временно спряха излитанията в цялата страна. Това продължи по-дълго от очакваното, защото се оказа, че и резервното копие започна да дава грешки. Така се наложи пълно изключване.

Lufthansa съди пътник, защото си изпуснал полета

Lufthansa съди пътник, защото си изпуснал полета

И така си спестил 2000 евро

Според FAA неназованите служители са повредили данните във файл, използван от мрежата за NOTAMs и така са я сринали. За да не се случват подобни инциденти има изрично правило, че техниците нямат право да работят с файлове, които в момента се използват. Двамата обаче са пренебрегнали тази забрана.

Тече разследване дали става дума просто за небрежност, или нарушаването на правилата е било преднамерено. FAA пък ще работи за това подобни сривове да не се случват повече.