След срив от една седмица заради технически проблем, глобалната европейска навигационна спътникова система Galileo поднови работа. Това съобщиха от Надзорния орган на Galileo (GSA) в съобщение до медиите.

Засега са възстановени първоначалните услуги. Търговските потребители вече могат да се възползват от навигационните и синхронизационните услуги на Galileo, но е възможно и възникването на вторични проблеми.

Техническият проблем е възникнал заради неизправност на оборудване в контролните центрове на системата, които изчисляват прогнозите за времето и орбитата и които се използват за определянето на навигационните съобщения.

Неизправността е засегнала различни елементи и в двата контролни центъра на Galileo.

От навигационната система уверяват, че екипите им са работили денонощно за отстраняването на проблема. Продължава непрекъснато да се следи и качеството на предоставяните услуги с цел пълно възстановяване.

Предстои да бъде сформирана независима комисия, която да разследва причините, довели до срива. Докладът на комисията ще помогне на Агенцията да извлече поуки за управлението на програмата, която има няколко милиона потребители по целия свят.

Великобритания иска своя алтернатива на GPS и Galileo след Brexit

Великобритания иска своя алтернатива на GPS и Galileo след Brexit

Лондон няма да може да участва в разработването на европейската система след напускане на ЕС

Системата за спътникова навигация Galileo започна да предоставя своите първоначални услуги през 2016 г. и се очаква да заработи на пълни обороти през 2020 г. Тя има за цел да подобри навигационните услуги на Стария континент и да прекрати зависимостта от американската GPS, руската ГЛОНАСС и китайската Compass. Ще се използва от гражданите, бизнеса, правителствата и военните.

Системата е на стойност 10 милиарда евро. Проектът стартира през 1999 г. Първите сателити са разположени в орбита през 2013 г. Към момента Galileo включва 26 спътника.