Великобритания отделя близо £100 милиона, за да проучи разработката на собствена система за сателитна навигация, след като Брюксел отказва достъп до разработката на проекта "Галилео" след Brexit.

Британската Космическа агенция съобщи във вторник, че ще плати £92 милиона за проучване, което да установи доколко е възможно да бъде съдадена национална алтернатива на програмата "Галилео", която е на стойност €10 милиарда.

Засега това е най-ясният знак, че Великобритания иска сама да защити зараждащата се космическа индустрия в страната и да осигури на армията независима алтернатива на щатската Global Positioning System (GPS).

Средствата идват от специалния фонд за Brexit, в който правителството отдели £3 милиарда през миналата година.

GPS на телефона ви скоро ще стане още по-точен

GPS на телефона ви скоро ще стане още по-точен

Broadcom разработи нова технология

Правителството даде да се разбере, че иска да участва в програмата "Галилео", в която вече е инвестирала €1,4 милиарда от 2003 година насам. Но според законите на Европейския съюз страните, които не са членки, не могат да участва в развитието на проекта.

Брюксел позволява трети страни да използват технологията чрез специално споразумение, но Лондон иска да наблюдава и да участва в развитието на технологията, за да има пълната увереност в нейната сигурност.

Експерти изчисляват, че на Великобритания ще струва над £3 милиарда, за да разработи заместител на "Галилео".

Очаква се проучването да бъде готово и представено след 18 месеца.

Брюксел и Лондон очакват забавяне по сделката за Brexit

Брюксел и Лондон очакват забавяне по сделката за Brexit

Споразумението няма да бъде готово до октомври