Великобритания и Европейският съюз все още твърдят, че искат сделката за Brexit да бъде готова през следващите седем седмици, но зад кулисите и двете страни признават, че това е малко възможно, пише Bloomberg.

Новата цел е споразумението да бъде финализирано до средата на ноември, твърди изданието, цитирайки свои източници. Удълженият срок е поредната индикация, че преговарящите не успяват да постигнат прогрес. И колкото по-близо той се приближава до очакваното излизане на Великобритания на 29 март следващата година, толкова по-голям е и шансът сделка да няма.

Първоначално определената крайна дата бе през юни, но по-късно срокът бе преместен до 18 октомври, когато ще има среща на върха на ЕС.

Вече повече европейци напускат Великобритания, отколкото отиват да работят там

Вече повече европейци напускат Великобритания, отколкото отиват да работят там

И това е проблем за бизнеса на Острова

Преговорите между двете страни вървят изключително бавно след подписването на споразумението за преходен период, постигнато през март. Двете страни остават разделени по най-трудния въпрос: как да се гарантира, че няма да има граница между Северна Ирландия и Ейре. Въпреки това политиците в Лондон са уверени, че сделка ще има.

Постигането на споразумение през есента се смята за жизненоважно, тъй като ще даде достатъчно време на парламентите на Острова и ЕС да го ратифицират преди края на март следващата година. Липсата на напредък натежа над паунда през последните седмици, а министри от Великобритания посочиха, че рисковете страната да напусне блока без сделка растат.

Великобритания очаква безредици и "извънредно положение", ако няма сделка за Brexit

Великобритания очаква безредици и "извънредно положение", ако няма сделка за Brexit

Лондон продължава опитите да се разбере с Брюксел по най-важните въпроси