С наближаването на датата на Brexit, Великобритания се готви за най-лошия сценарий за напускане на ЕС. Големи компании и водещи политици предупреждават, че до 2 седмици след напускането в страната може да избухнат обществени безредици и да бъде в "извънредно положение", ако не успее да се споразумее с Брюксел по най-важните въпроси, свързани с развода.

Във Великобритания може да се стигне до "граждански бунтове", ако страната напусне Европейския съюз без споразумение, предупреди ръководителят на Amazon във Великобритания Дъг Гур, цитиран от лондонския вестник The Times.

Една от водещите фигури в редиците на консерваторите - Доминик Грийв заяви, че липсата на сделка за Brexit ще бъде "абсолютно катастрофален" вариант. "Ще бъдем в извънредно положение - основните услуги, които приемаме за даденост, може да не са налице", посочи той пред Sky News.

Великобритания остава без храна, гориво и лекарства, ако не постигне сделка за Brexit

Великобритания остава без храна, гориво и лекарства, ако не постигне сделка за Brexit

Страната е напълно зависима от европейските стоки, доставяни през Ламанша

Amazon UK е първото предприятие, което прави подобно предупреждение. То е отправено на среща в петък, организирана от секретаря за Brexit Доминик Рааб. Гур е заявил пред представители на най-големия британски компании, че този най-лош резултат е част от плановете на онлайн гиганта за непредвидени обстоятелства. Думите му са шокирали присъстващите, като някои са ги приели доста скептично, разказва вестникът.

Подобно на всеки бизнес, Amazon разглежда "широк спектър от сценарии" за планиране на дискусии, така че да е готов да продължи да обслужва клиентите си и малките фирми, които разчитат на Amazon, дори ако тези сценарии са "много малко вероятни", заяви говорител на компанията.

"Това не е специфично за нито един въпрос - това е начинът, по който изготвяме планове за редица проблеми по света", заяви служителят на електронния търговец.

Компаниите от ЕС късат връзките с Острова, искат наказание за Brexit

Компаниите от ЕС късат връзките с Острова, искат наказание за Brexit

Разпадането на преговорите между Лондон и Брюксел изглежда все по-реално

Новият министър за Brexit Доминик Рааб обвини Брюксел в "безотговорно" засилване на натиска, като заяви, че не съществуват никакви договорености за това как да се третират гражданите Обединеното кралство и ЕС в случай, че няма сделка.

"Очевидно това е опит да се засили натиска. Мисля, че е доста безотгoворно. Трябва да се опитаме да успокоим гражданите на континента, а също и тук", заяви Рааб пред BBC One.

Министърът, който ще продължи преговорите в Брюксел в четвъртък, заяви, че ще положи всички усилия, за да постигне най-добрата сделка. Той е оптимист, че споразумението може да е готово още през октомври, ако "енергията, амбицията и прагматизмът", с които Великобритания води преговорите, бъдат забелязани и от другата страна.

Липсата на европейски работници мъчи все повече компаниите във Великобритания

Европейските работници си тръгват от Острова. И това е все по-голям проблем за британските фирми

Икономиката се задъхва, а властите все по-трудно допускат чужденци

Запитан за съобщенията, че Великобритания планира да се запаси с лекарства и храна в случай на неуспех да постигне споразумение, Рааб отговори, че те са "селективни откъси". Той настоя, че до октомври може да се постигне споразумение въпреки бавния напредък в преговорите с ЕС.

Източник от ЕС категорично отхвърли забележките на британския министър, казвайки, че блокът е "точно обратното на безотговорен".

"Ние имаме юридическа отговорност да обясним на бизнеса, на други органи и на широката общественост какво може да означава липсата на сделка. Преговорите не са завършени, а датата на оттеглянето на Великобритания е след около 8 месеца. Все още няма гаранции, че на тази дата ще има ратифицирано споразумение за оттегляне", заяви източникът, цитиран от The Times.