Европейските компании никак не са очаровани от преговорите между Великобритания и Европейския съюз и постепенно ограничават бизнеса си с Острова. Те намаляват инвестициите си в страната след референдума за Brexit, а някои от тях дори искат Лондон да бъде наказан за напускането на ЕС.

Това показва проучване на адвокатската компания Baker McKenzie сред 800 мениджъри на компании в 6 европейски държави (Франция, Германия, Испания, Холандия, Швеция и Ирландия). Те ръководят компании с най-малко 250 млн. паунда (над 284 млн. евро) годишни приходи, а 32% от тях имат приходи от над 1 милиард паунда (1.37 млрд. евро).

Airbus напуска Великобритания при твърд Brexit

Airbus напуска Великобритания при твърд Brexit

Компанията дава работа на 14 000 души на Острова, както и на 4 000 доставчика

Европейските компании приемат все по-сериозно варианта за т.нар. твърд Brexit, при който Лондон ще напусне ЕС без сделка. Авиационният гигант Airbus вече предупреди, че при такъв сценарий ще се оттегли от Острова, където е работодател на около 14 000 души.

Лидерите на ЕС ще предупредят Великобритания на срещата на върха тази седмица, че разпадането на преговорите е реална възможност, според източници на Bloomberg. Те обмислят дали да поискат от своите правителства да засилят мерките за непредвидени ситуации, за да се справят с подобен сценарий.

Индустриални гиганти режат инвестициите на Острова при лоша сделка за Brexit

Индустриални гиганти режат инвестициите на Острова при лоша сделка за Brexit

Фирмите настояват за свободна търговия след напускането на ЕС

Британските компании са сериозно разтревожени и от месеци също работят върху планове за извънредни ситуации, за да се опитат да избегнат хаоса при излизане без сделка от общия пазар и митническия съюз.

"Времето продължава да върви спрямо сделката за Brexit. Без яснота спрямо окончателната й форма предприятията както в ЕС, така и в Обединеното кралство неизбежно ще трябва да поемат нещата в свои ръце", предупреждава Рос Дентън, адвокат по търговско право в Baker McKenzie.

Сделката за Brexit идва твърде късно, за да спре бягството на компании от Острова

Сделката за Brexit идва твърде късно, за да спре бягството на компании от Острова

Разводът с ЕС вдига цените, оставя хора без работа и фалира фирми във Великобритания

Според него това може да навреди на британската икономика в дългосрочен план, ако фирмите от останалите 27 държави членки продължават да се отказват или да изтеглят инвестициите си от Острова.

Липса на участие

Европейският бизнес се оплаква, че интересите му не са защитени достатъчно добре. Компаниите са лишени от възможност да участват в преговорите, в които нито е представена гледната им точка, нито самите компании са консултирани правилно по въпроса за Brexit.

Париж е новият център на инвестициите в Европа

Европа има нова столица на инвестициите

Френската столица изпреварва Лондон за пръв път от 15 години

Бизнесът предпочита споразумение за свободна търговия вместо митнически съюз между Лондон и Брюксел. Почти половината от анкетираните компании вече са усетили негативните последици върху техните вериги за доставки от гласуването на Brexit. Британските депутати трябва да гласуват закона за митническия режим след напускането през юли.

За пръв път от повече от десетилетие Париж изпревари Лондон като най-атрактивен европейски град за инвеститорите в годишния доклад на Ernst & Young. Франция е привлякла с 31% повече инвестиции за година, докато Великобритания - само 6%.

Rolls-Royce се готви да напусне Великобритания при "твърд" Brexit

Един от символите на британската индустрия бяга от Острова при "твърд" Brexit

Ако Лондон и Брюксел не постигнат сделка, това ще е пагубно за бизнеса й

"Мултинационалните компании ще се настаняват в страни с лесни търговски връзки и правилните умения и инфраструктура. Това няма за цел да изплаши хората, това е икономическата реалност", заяви Рейчъл Рийвс, председател на комисията по бизнес, енергетика и индустриална стратегия в британския парламент.