Големи европейски компании предупредиха британските власти, че могат да намалят инвестициите си на Острова, ако не получат повече яснота относно условията, при които Великобритания ще напусне ЕС.

Лидери в своите индустрии като British Petroleum, BMW, Nestle и Vodafone предупредиха премиера Тереза Мей, че "времето изтича", а "несигурността води до по-малко инвестиции".

В изявление след среща с правителството компаниите заявиха, че търговската сделка с ЕС трябва да бъде гладка и да не поставя излишни бариери пред търговията, както при митническия съюз, съобщава BBC.

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Предпочитаната от Тереза Мей сделка ще струва £615 милиона на седмица

"Непрекъснатият поток от стоки е от съществено значение както за икономиките на ЕС, така и за Обединеното кралство. Това трябва да бъде безпроблемно, както при митнически съюз. Нуждаем се от яснота и сигурност, защото времето изтича. Несигурността води до по-малко инвестиции", гласи изявлението.

Бизнес организацията, известна като Европейската кръгла маса на индустриалците включва председателят на BP Карл-Хенрик Сванберг, неговият колега от Nestle Пол Булке, шефовете на Vodafone Виторио Колао и на Royal Mail Моя Грийн.

Ръководни кадри от компании като BMW, Phillips, E.On и Ferrovial също присъстваха на срещата с премиера Мей и министъра, отговарящ за Brexit Дейвид Дейвис.

Rolls-Royce се готви да напусне Великобритания при "твърд" Brexit

Един от символите на британската индустрия бяга от Острова при "твърд" Brexit

Ако Лондон и Брюксел не постигнат сделка, това ще е пагубно за бизнеса й

Бизнес обединението представлява 50-те най-големи компании в Европа, с общи приходи от 2.25 трлн. евро и милиони служители.

Британското правителство работи върху 2 бизнес модела, опитвайки се да гарантира, че бъдещите търговски споразумения с ЕС ще бъдат възможно най-безпрепятствени. Великобритания обаче държи да има независима търговска политика.

Договореният едногодишен транзитен период след напускането също ще помогне на предприятията да се подготвят за новите условия.