Airbus предупреди, че може да напусне Великобритания, ако страната излезе от единния европейски пазар и митническия съюз без сделка, предава BBC. Европейският производител на самолети дава работа на около 14 хил. души в 25 различни места на Острова.

Ако премиерът Тереза Мей не успее да постигне сделка при излизането на Великобритания, това ще доведе до "сериозно прекъсване на производството", казват от компанията.

Airbus напуска Великобритания, ако няма сделка за Brexit

Авиационен гигант напуска Острова, ако няма сделка за Brexit

Производителят смята, че митническите забавяния ще направят заводите му неконкурентни

Коментарът е удар по Мей, докато тя се опитва да постигне сделка с ЕС, която да запази безпроблемната търговия с ЕС, но преговорите куцат. А лидерите в Брюксел ясно посочват, че ако не бъде постигната такава сделка, няма да има и преходен период, или ще влезем в сценарий на т.нар. "твърд Brexit".

Бизнесът на Острова обаче разчита на 21-месечния период след раздялата, която трябва да стане факт още през март.

Вдигат завод за части за Airbus край Пловдив

Вдигат завод за части за Airbus край Пловдив

Инвестицията е от 11 милиона евро и първоначално ще бъдат наети 200 души

Airbus, която произвежда крила за самолетите си във Великобритания, даже твърди, че сега планираният период, който трябва да изтече през декември 2020, е твърде кратък, за да успее да направи нужните промени във веригата си за доставки.

Към момента компанията има над 4000 доставчика във Великобритания и ще се въздържи от разширяване на мрежата си на Острова.